БСП с жалба до ВАС срещу указания на ЦИК за изборите

OFFNews 21 октомври 2015 в 20:24 2693 0

От БСП са подали жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу методическите указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) за секционните избирателни комисии за предстоящия вот, както и срещу решение на ЦИК за предстоящите избори. 

Причината е, че част от записаното в тях противоречи на Изборния кодекс.

По закон след края на изборния ден, когато бюлетините в дадена секция бъдат преброени, членовете на изборните комисии, застъпниците, представителите на политически сили и наблюдателите могат да получат копие от протокола, в който са записани резултатите от дадената секционна избирателна комисия (СИК). Копието трябва да е подпечатано на всяка страница с печата на комисията и подписано от председателя, заместник-председателя и секретаря ѝ. А тези, които са получили такова, трябва да се подпишат в специален списък.

След това тримата трябва да предадат оригиналния протокол в общинската избирателна комисия.

Според решението и методиката, одобрени от ЦИК, обаче нещата стоят по друг начин. Там е записано, че копирането на протоколите с резултатите от гласуването може да продължи след заминаване на членовете на СИК в ОИК.

"Определените с решението на СИК членове на комисията правят копия от протоколите на СИК с резултатите от гласуването за лицата, които са поискали да им бъдат предоставени, като на всеки лист пишат „Вярно с оригинала“ и се подписват на всеки лист", пише в методиката.

Това обаче противоречи на Изборния кодекс, където е записано точно кой трябва да се подпише на копията. 

"Следва да се уточни, че законът не случайно определя копията на протоколите и списъкът да се подписват от председателя, зам.- председателя и секретаря на съответната СИК. Съгласно изискванията на закона, председателят и секретарят на една СИК не могат да бъдат представители на една и съща политическа партия, а всички документи и решения не само на СИК, но и на ОИК и ЦИК се подписват именно от председателя и секретаря на съответната комисия, което удостоверява верността на съдържанието на документа, а полагането на двата подписа намалява възможността за подмяна на решения на съответните органи на власт", пишат в жалбата си от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови