ЦИК: Не е нарушение да ви питат ще гласувате ли за референдума

OFFNews 25 октомври 2015 в 10:38 3618 3

ЦИК: Не е нарушение да ви питат ще гласувате ли за референдума

Не е нарушение, ако ни попитат дали искаме да гласуваме на референдума. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по повод информация, че на места членовете на секционните комисии първо питат избирателите дали ще гласуват и на референдума, преди да им дадат бюлетина.

''Официалните указания са на всички гласоподаватели да се подава пълен набор от бюлетини, преди да се насочат към тъмната стаичка. Няма обаче нарушение на закона, ако ни попитат дали ще гласуваме на националното допитване. Няма нарушение и ако не ни попитат. Важното е да сме сигурни, че ако искаме да гласуваме и за местна власт, и на референдума, ще получим пълен комплект бюлетини'', разясни Нейкова.

Тя добави, че гласуването в две отделни тъмни стаички в някои секции - за референдум и за местна власт, също не е нарушение. Нейкова обясни, че в Изборния кодекс е предвидено удължаване на изборния ден до 20.00 часа, но предстои да видим как върви гласуването до 19.00 часа и ще се прави удължение според ситуацията.

Неният колега Александър Андреев обясни, че членовете на секционните бюлетини питат избирателите дали искат бюлетина за националния референдум, защото самият избирател сам по себе си може да каже дали желае да гласува.

„Желанието е изразяването на волята на избирателите дали желаят или не да гласуват в определените избори – за местна власт или национален референдум”, отбеляза Андреев. Той обясни, че има два различни списъка и не би следвало да има проблем, ако един избирател гласува само на местните избори и в последствие, в по-късен етап от деня реши все пак да упражни правото си на глас и за националния референдум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!