ЦИК наказва четвърта медия: 24 часа ще бъдат глобени за публикуване на изборни резултати

OFFNews 04 април 2021 в 20:20 1988 0

ЦИК наказва четвърта медия заради публикуване на изборни резултати преди обявяване края на изборния ден. Тя е „24 часа“.

Решението си Централната избирателна комисия публикува минути преди края на изборния ден в 20 ч.

Медията е нарушила чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс, като е публикувала на интернет страницата си резултати от допитвания на общественото мнение по повод днешния вот. Нормативният текст забранява огласяването под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

Сигнал срещу тази и други медии подадоха от БСП по-рано днес.

Проверка на ЦИК е показала, че към 12.45 ч. в сайта са били публикувани резултати от допитвания до общественото мнение, изразени в проценти под формата на Карта на атмосферни явления. Текстът от сайта, цитиран от ЦИК, е:

„Към 12.00 ч. „циклонът „Бойко“ е свалил почвената влажност до 25%, антициклонът „Корнелия“ – до 17.2% в някои райони. За атмосферния фронт „Мустафа“ и тайфуна „Слави“ резултатите са съответно 9.3% и 13%. Антициклонът „Христо“ е повишил влажността до 0.35%. Депресията „Мая“ и смерчът „Краси“ са почти еднакво ефикасни – 4.72% и 4.55%. Черноморският атмосферен фронт е свалил влажност на 1.9%. Намесват се и нови явления Атмосферният фронт „Костя“ е с 2.1% и веещият от Дубай антициклон „Васил“ – 1.6%.“

„Централната избирателна комисия приема, че в случая публикуваните резултати от гласуването в проценти по партии и коалиции на интернет страницата на 24 часа.bg представляват именно резултати от допитвания до общественото мнение в изборния ден по повод изборите за народни представители на 4 април 2021 г., независимо, че на интернет страницата са обозначени като атмосферни явления“, се казва в решението на ЦИК.

Съгласно Изборния кодекс, за нарушението медията може да бъде санкционирана с 2000 до 5000 лева. Предстои ЦИК да определи точния размер.

На „24 часа“ е указано от Комисията незабавно да премахне от интернет страницата публикуваните резултати от социологически проучвания.

По-рано днес ЦИК обяви, че ще санкционира други три медии -  pik.bg, dir.bg и blitz.bg - заради публикуване на резултати от вота преди края на изборния ден на база социологически проучвания. Решенията срещу pik.bg и blitz.bg вече са факт.

Може да се очакват още решения на ЦИК срещу медии, след като от БСП подадоха сигнали срещу "24 часа", "Епицентър", "ПИК", "Блиц", "Клуб Z", "Дир.бг", "Марица", "Гласове" и "Дневник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!