ЦИК наказва три медии за публикуване на изборни резултати. Предстоят още санкции

OFFNews Последна промяна на 04 април 2021 в 18:38 13157 0

Най-малко три медии ще бъдат глобени за публикуване на изборни резултати от социологически проучвания преди края на изборния ден. Първите три решения на Централната избирателна комисия вече са факт. Те са срещу pik.bg, dir.bg и blitz.bg. Предстои вземането на още решения, предупредиха от ЦИК, след като от БСП подадоха сигнал за резултати, публикувани от "24 часа", "Епицентър", "ПИК", "Блиц", "Клуб Z", "Дир.бг", "Марица", "Гласове" и "Дневник".

"Имаме още сигнали за медии, които въпреки забраната в Изборния кодекс (ИК) публикуват резултати от социологически проучвания, макар и индиректно. ЦИК ще вземе решения и по тях", предупреди говорителят на ЦИК Димитър Димитров. 

На сайта на ЦИК са публикувани първите две решения. Едното е срещу Pik.bg, срещу които са постъпили 3 сигнала. Там са били публикувани резултати от допитвания в нарушение на чл. 205, ал. 5 от ИК. Представянето на резултатите там е направено чрез следното обявление, което е цитирано от ЦИК: "Най засилен към момента е трафикът към Банкя - 27,4 %, Пътуващи към „Позитано“ са 22,9 %, а към Доганово – 10,5%, За Учиндол са се запътили 10,3% от колите, а към Бойкикево – 5,3%. 5,8 отиват във Войводино, а 2,2% – към Марешко. Към с. Галевица са се запътили 4,5%.".

"Предварителни данни от гласуването в изборния ден се получават чрез допитване до избирателите за техния вот, след като напуснат избирателната секция. Поради горното Централната избирателна комисия приема, че в случая публикуваните резултати от гласуването в проценти по партии и коалиции на интернет страницата на Pik.bg представляват именно резултати от допитвания до общественото мнение в изборния ден по повод изборите за народни представители на 4 април 2021 г., въпреки че на интернет страницата са обозначени като трафик към конкретни населени места" - разяснява в решението си ЦИК и допълва, че "съгласно разпоредбата на чл. 205, ал. 5 ИК е налице забрана резултати от допитвания до общественото мнение по повод на избори да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната".

Медията може да бъде санкционирана с 2000 до 5000 лева за това нарушение. Предстои вземането на конкретните решения от ЦИК за размера на санкцията.

Чрез решението си ЦИК изисква "електронното издание незабавно да премахне от интернет страницата Pik.bg публикуваните резултати от социологически проучвания от гласуването в деня на изборите за народни представители на 4 април 2021 г."

Второто публикувано решение на ЦИК е срещу Blitz.bg. Там към 11 ч. са публикувани резултатите от допитвания до общественото мнение, изразени в проценти под формата на участници в рали „България“, чрез които се визирали кандидати на партии и коалиции от гласуването в изборите днес. Текстът, цитиран от ЦИК, гласи: „Джипът на Борисов – 26,5%, Ладата на Нинова – 22,8%, Автобусът на Карадайъ – 11,8%, Кадилакът на Каракачанов – 5,1%, Хамърът на Слави – 11,8%, Бентлито на Марешки и Симеонов – 2,8%, Тротинетката на Костов – 5,7%, Влакът на Мая – 5,2%.“.

"Централната избирателна комисия приема, че в случая публикуваните резултати от гласуването в проценти на кандидати по партии и коалиции на интернет страницата на Blitz.bg представляват именно резултати от допитвания до общественото мнение в изборния ден по повод изборите за народни представители на 4 април, независимо че на интернет страницата са обозначени като участници в рали „България", се казва в решението.

На медията също е указано да свали незабавно информацията и също я грози санкция в размер между 2000 и 5000 лева.

На брифинг днес говорителят на ЦИК Таня Цанева призова всички медии: "Не публикувайте предварително резултати от допитвания!" Тя констатира, че извън тези нарушения, други по-сериозни няма. Втората голяма група касае неспазване на противоепидемичните мерки, свързани с КОВИД-19, а именно липса на дезинфекция на химикалките след всеки гласоподавател и неспазване на дистанция, включително на опашки с гласуващи в чужбина. Пример за нарушение в последния случай бе даден с Великобритания, откъдето са постъпили сигнали в ЦИК.

Всички новини
Най-четени Най-нови