Борисов след разкритията за Хемус: Всичките им действия целят да спасят потъващия Радев Су

ГЕРБ заподозря, че Бойко Рашков "взима неразрешени вещества" и "обича да му свири духов оркестър"

Йорданка Веселинова 29 октомври 2021 в 13:34 12044 7

Днешните разкрития за строителството на магистрала "Хемус" са направени с цел "да се отвлече вниманието от провалилия се Радев", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг.

По думите му сега не трябва да се провеждат такива събития на фона на увеличаващия се брой заразени. Борисов цитира и данните от Единния информационен портал. Според него липсата на легла, медици и здравната криза се дължи на липсата на действия от кабинета.

"Всичките им действия целят да спасят потъващия Радев Су", заяви Борисов.

ГЕРБ свика брифинга час след като регионалният и вътрешният министър Виолета Комитова и Бойко Рашков съобщиха за огромни нарушения при строежа на АМ "Хемус". Според разкритията над 1 млрд. лв. са  "подарени" на неоткриваеми фирми, съсипана е гора, десетки документи са с невярно съдържание, има слабо трасе със свлачищни зони, върху което трябва да мине автомагистралата. Освен това 4, 5, 6, 7, 8 и 9 участък са незаконни, тъй като няма разрешителни за строеж и не са започнати процедурите по отчуждаване, а има авансово преведени средства

Комитова съобщи, че по време на управлението на ГЕРБ е започнат строеж въпреки липсата на разрешителни. Тя коментира още, че след ежедневните включвания на живо на бившия премиер от "Хемус" е останала с впечатлението, че строежът е на много напреднал етап, но се оказва, че се се строят само 51 км. и 300 м. след Ябланица към Плевен.

Рашков пък беше категоричен прокуратурата "няма афинитет към разследвания, които засягат бившите управляващи и бившия министър-председател".

"Вътрешното ми усещане е, че определен силов министър не знае къде се намира. Дали този човек помни, че всичките неща, които каза през последните шест месеца, са едни и същи", заяви Тома Биков, който влезе в ролята на модератор на брифинга на ГЕРБ. Той намекна, че според него Бойко Рашков "взима неразрешени вещества". 

"Моят интерес е само това хората от Северна България да пътуват по магистрали като хората от Хасково и Димитровград", коментира Борисов.

По думите му Рашков е дал брифинг, защото "обича да му свири духов оркестър, нищо че днес имаме 124 починали".

"Радев говори срещу мене"

Лидерът на партията заяви, че всички участия на ГЕРБ в медиите са платени, докато президентът Радев получава място безплатно. Според Борисов така Румен Радев няма да има нужда от предизборна кампания.

"А, да видиме дали и Радев ще го глобят както мене", заяви Борисов по повод вчерашното гостуване на президента в МУ Пловдив, където е бил без маска.

Ваксините

Борисов задочно отговори на Стойчо Кацаров, който вчера изпрати писмо до софийския градски прокурор срещу лидера на ГЕРБ за разпространение на неистини по отношение на срока на годност на ваксините на "Пфайзер". Борисов заяви отново, че грешката е на служебния здравен министър, който не е разпространил решението на ЕМА за удължаването срока на годност на ваксините.

Дончев пък показа запис от телефона си на Стойчо Кацаров, който казва, че вирусът не е толкова опасен, както и на Радев, който през март заявява, че правителството, тогава на ГЕРБ, е поставило "под карантина и националния празник".

"И този вчера ме дал на прокурор... ама те първо него трябва да го арестуват, а после мене", твърди Борисов.

Рокадите в кабинета

Лидерът на ГЕРБ поздрави БСП за назначаването на Янаки Стоилов в Конституционния съд. Според него Радев прави това в последния момент, за да не стават повече такива грешки. Той визира вчерашното решение на КС, което определи акта на президента за назначаването на Кирил Петков за министър за противоконституционен.

Дебатът с Асен Василев

Борисов отклони вчерашната покана на лидера на "Продължаваме промяната" за дебат. Той предложи Василев да си говори с Делян Добрев, също водач в Хасково, или с Томислав Дончев.

Лидерът на ГЕРБ предложи и друг вариант - да му зададат въпроси публично и след час той щял да излезе и да отговори на всичко.

"Като видяха, че е сложно, избягаха да правят партия", така Борисов коментира създаването на "Продължаваме промяната" от Асен Василев и Кирил Петков.

Той заяви, че началникът на двамата бивши служебни министри е Румен Радев. Борисов разкритикува президента, че се крие от дебатите с Герджиков, Панов и Сидеров, защото важните избори били президентските.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!