Сигнал от 'Ти броиш' - не допускат защитници на вота в секции в чужбина

OFFNews 04 април 2021 в 17:50 2838 0

За нова тенденция сигнализира платформата за регистриране на изборни нередности “Ти броиш” - не се допускат защитниците на вота на инициативата за честни избори в секции в страната и чужбина. Общият брой получени сигнали до 15:30 ч. в изборния ден надхвърля 500. Над 320 от тях са дошли през мобилното приложение.

“Все по-често срещано нарушение и в страната, и в чужбина е отказът на секционните комисии да допускат нашите защитници на вота да присъстват по време на гласуването, а понякога дори и при броенето на бюлетините. Те нямат право да ви откажат достъп до изборното помещение. Всеки представител на “Демократична България” с документ има право и трябва да бъде в изборната секция”, каза ръководителят на юридическия екип на “Ти броиш” Надежда Йорданова.

Друга група нарушения е свързана с непоставяне на два печата на посочените за това места на бюлетината от страна на секционните комисии. Адв. Йорданова призова хората, които тепърва ще гласуват, да обръщат внимание на това и да настояват членовете на комисии да поставят два печата. Голяма група нарушения са свързани и с машинното гласуване.

Преди минути ЦИК реши, че гласуването с машини в Добрич продължава, съобщи Йорданова. Това става въпреки множество сигнали, че там има проблем, сходен на този във Велико Търново. Става дума за разместване в отделни листи, при което посоченият на машината кандидат се разминава с името, което излиза след гласуването на хартиения отрязък от машината. Множество сигнали има и за дефектирали машини.

На сайта tibroish.bg е достъпна интерактивната карта, на която след края на изборния ден ще започнат да се визуализират резултатите от получените и валидирани протоколи от близо 12000 изборни секции в цялата страна и чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови