Протестна мрежа ще обжалва решението на ЦИК за билбордовете на "Атака"

OFFNews 09 май 2014 в 17:10 10494 11

Снимка OFFNews

"Протестна мрежа" ще обжалва решението на Централната избирателна комисия, с което бе отхвърлен сигнала срещу билбордове на телевизия „Алфа“, официоз на партия „Атака“.

Централната избирателна комисия доказа, че е нарочна функция на един Изборен кодекс, създаден с цел да обслужва управляващата коалиция ДПС, БСП, АТАКА, категорични са от "Протестна мрежа".

Публикуваме пълния текст на позицията на "Протестна мрежа":

"Освен не по същество, аргументите на Комисията са и напълно неподходящи за институция от подобен род. Твърдението, че общите билбордове на партия „Атака“ и телевизия „Алфа“ не представляват призив за гласуване, е несериозно – призивът за гласуване е сбор от елементи, които съставят такова послание, но незадължително изписано „гласувай за“. Посланието в случая се съдържа в поставения номер на бюлетината за гласуване на билбордовете по автомагистрала „Тракия“.

Обръщаме внимание също, че билбордовете, като форма на външна реклама, са широко използван медиен формат, а не „предмети“, както аргументират решението си от Комисията. Също така е задължение на ЦИК да провери подадения сигнал за наличие на поставени номера на бюлетина върху билбордовете, вместо да внушава възможна манипулация на снимките.

Протестна мрежа ще обжалва решението на ЦИК, тъй като на практика не оборва нито един от фактите, описани в сигнала ни, а именно:

ПП „Атака“ разпространява агитационни материали с наименованието на партията и изображение на Волен Сидеров, който е водач на листата на партията за евроизборите, като успоредно с това на същите носители се рекламира партийната „Алфа ТВ“ и по този начин политическата агитация в предизборен период се представя за реклама на медийна услуга. На част от тези материали е поставен и номерът на бюлетината на „Атака“ за изборите на 25 май, както е видно и от приложените към сигнала фотодоказателства. Липсва обаче обозначението, че купуването и продаването на гласове е престъпление, което според чл. 183, ал.2 от Изборния кодекс трябва да заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и да е разположено в обособено поле".

Сигналът на „Протестна мрежа“ до ЦИК бе подаден на 7 май и се базира на снимка, направени на участък от автомагистрала „Тракия“.

На рекламните табла е залепен „номер 20“ - номерът на „Атака“ в бюлетината за предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент. Според подадения сигнал билбордовете нарушават правилата за предизборна агитация, тъй като не съдържат задължителния надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!