ПП Глас Народен предлага промени в ИК, които ще сведат до минимум изборните манипулации

OFFNews 30 октомври 2021 в 18:19 2395 1

ПП Глас Народен предлага промени в Изборния кодекс (ИК), които ще сведат до минимум изборните нарушения и манипулации.

1. Първата задължителна промяна е премахването на парламентарно представените квоти за Секционните избирателни комисии (СИК). Те трябва да бъдат съставени от членове без партийна принадлежност.

2. Да се криминализира административното нарушение на ИК - порочната практика членове на СИК да броят на купчинки бюлетините.

3. Хартиените бюлетини трябва да се броят само от един член на СИК, като той трябва да осигури видимост към всяка бюлетина на представители, застъпници и наблюдатели в секцията.

4. При машинното гласуване всички отрязъци от машитите трябва да бъдат преброявани ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, а не както е към момента само в случаите, в които машината спре да работи. Това броене също да се извършва само от един член на СИК и след това да се съпостява с машинния протокол.

5. При отчетено несъответствие трябва да се зачита протокола от преброените отрязъци, а машинният протокол да се прикачи като доказателство за предумишлено престъпление по служба от страна на фирмата, осигурила машинния софтуер към прокуратурата.

ПП Глас Народен е номер 14 в интегралната бюлетина за народни представители.

Избори ноември 2021.

Платено съдържание!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!