Първи започват да гласуват сънародниците ни в Нова Зеландия, а последни – в САЩ

Зад граница изборите за 45-о Народно събрание започват още тази вечер българско време, а ще приключат сутринта на 5 април 2021 г.

OFFNews 03 април 2021 в 16:40 2063 0

Заради 10-часовата времева разлика първи започват да гласуват сънародниците ни в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Там изборните секции отварят в 21:00 часа българско време на 3 април 2021 г. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време на 5 април 2021 г., съобщиха от Външно министерство.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 465 изборни секции в 69 държави. От ведомството напомнят, че съгласията за организиране на изборите, които Министерството на външните работи получи от съответните страни, бяха дадени с ангажимента стриктно да бъдат спазвани здравните протоколи и противоепидемичните мерки срещу коронавируса във всяка държава.

Навсякъде зад граница, където има ограничителни мерки, които биха могли да възпрепятстват гласуването на българските граждани заради забрана на придвижване или вечерен час, МВнР получи от съответните държави изключения за изборите. На места посолствата ни ще издават служебни бележки, на други – българските граждани ще се придвижват с декларации и формуляри, издавани от съответните местни власти. В Испания, където са разкрити 53 секции, заради забраната за придвижване между областите, там където има разкрити изборни секции, българските граждани трябва да гласуват по местоживеене.

Информация за разкритите изборни секции зад граница по държави, както и за противоепидемичните мерки в съответните страни, са публикувани на сайта на МВнР в секция «Избори» и в секция ,,Коронавирусът – как да пътувамe‘’ на адреси:

https://mfa.bg/bg/3715

https://mfa.bg/bg/izbori-2021

https://mfa.bg/bg/covid19map

Дипломатическите и консулските ни представителства са в контакт с властите по места и са готови да реагират при възникващи трудности, за да бъде гарантирано правото на вот на българските граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови