Първанов: Посланик Гьокче трябва да напусне страната ни

OFFNews Последна промяна на 16 март 2017 в 11:58 4333 6

Партиите в България трябва да се обединят около осъждаща позиция по повод на намесата на Турция в изборния ни процес. Посланик Гьокче е персона нон грата и трябва да напусне страната ни. 

Това заяви основателят на Алтернатива за българско възраждане и президент на България (2002-2012) Георги Първанов по време на представянето на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в Кърджали. Той осъди остро опитите на нашата съседка да повлияе на изборния ни процес чрез явната си подкрепа за определена политическа сила.

„Искам да ви обърна внимание върху един тежък дефект, който е без прецедент в новото време – грубата безпардонна намеса на съседна Турция във вътрешните работи в предизборния процес в България чрез подкрепата на една политическа сила – подкрепа, изразена на всички нива от посланика до най-високо държавно ниво в Турция. По времето, когато е съществувала Източна Румелия като васална област на Османската империя, не е имало подобна намеса в изборите. Тогава българските партии са си правили изборите както намерят за добре. Затова категорично настоявам за консолидация на всички български партии за отпор на тази намеса на няколко различни нива. Бих се радвал, ако водачите на листи на територията на Кърджалийски регион, а може би и в другите смесени региони, излязат с декларация, в която да отхвърлят подобни опити за намеса. Смятам също, че държавният глава трябва да свика съвещание във формата на Консултативния съвет по национална сигурност, с участието на партии, които той прецени, които да приемат обща позиция, консолидирана позиция и с тази позиция, осъждаща намесата на Турция в нашите вътрешни дела, ние да сезираме Европейския съюз, да изискаме единна европейска позиция по този въпрос“. 

Георги Първанов разкритикува остро и поведението на турския посланик, който за пореден път си позволява да се намесва директно във вътрешнополитическите процеси в страната ни. „В моите очи турският посланик в София Сюлейман Гьокче е персона нон грата. Той трябва да напусне страната ни. Действията му отдавна надхвърлят добрия тон на дипломацията.Такива безобразия не е имало в цялата съвременна история на България.Този посланик работи против добрите отношения между страната ни и Република Турция. Секретните служби и компетентни органи трябва да преценят дали няма нарушаване на българското законодателство“. 

Първанов коментира и предизборната кампания в страната „Това е най-странната предизборна кампания за тези 25 години, в които съм в политиката. През първата половината от кампанията двама лидери спореха дали и как да се явят на предизборен диспут, а през втората – изясняваме отношенията между един бивш премиер и една журналистка. Ако някои през тези три седмици е запомнил едно послание от така наречените основни партии, нека да го каже. Няма политика, няма сблъсък на идеи. Това е всичко друго, но не предизборна кампания, която да даде основание на милионите български избиратели да направят информиран избор“. 

ИЗБОРИ 2017

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12009

3

Nik68

16.03 2017 в 12:27

Както винаги. С малко закъснение но се включи. Ослуша се да види накъде духа вятъра и вече голем го извади. Извън контекста на самия казус на Гоьце това му е мнооого стар номер. Боко го научи от него, сега и други са наа път.