От „Галъп интернешънъл“ се похвалиха, че първи са прогнозирали победата на Радев

OFFNews 17 ноември 2016 в 16:21 3535 2

В съобщение до медиите „Галъп интернешънъл“ се похвали, че е първата и почти до последно единствената агенция, която показа възможността Румен Радев да победи в балотажа.

„Галъп интернешънъл“ показа коректно тенденциите, беше първа и дълго време единствена агенция, която показваше възможността Радев да спечели балотаж, направи и най-точен екзит пол. Това е равносметката от президентските избори и референдума, в които социологическите агенции в България показаха коректна работа като цяло, коментираха от агенцията за социални и маркетингови проучвания.

В прессъобщението се посочва още: „Галъп интернешънъл болкан“ беше първата агенция, която показа възможността Румен Радев да спечели балотажа. Това се вижда ясно от официалните съобщения на агенцията, още на 14 и 28 октомври, както и на 3 ноември. До последната седмица преди вота това беше единствената агенция, която показваше подобни резултати.

"Резултатите, които „Галъп интернешънъл“ показа в седмицата преди втория тур, се оказаха и най-близките до получения официален резултат. В самия ден на втория тур пък агенцията отново показа изключително прецизна работа в екзит пол, без колебания – за разлика от останали. Всичко това е ясно видимо от многократно публикуваните в медиите резултати.

Агенцията улови структурата на вота преди другите, предвиди коректно масива гласове „не подкрепям никого“, както и традиционно сложните за предвиждане величини на гласовете на Трайков и Орешарски и т.н.

Всички социологически агенции като цяло показаха прецизност на фона на безпрецедентни задължителни избори, референдум с масово участие и огромен залог, опцията „Не подкрепям никого“, ползвана за пръв път и т.н. При тези сложни условия работата на българските изследователи на общественото мнение беше достатъчно добра." -посочват от агенцията за социални и маркетингови проучвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови