От „Галъп интернешънъл“ се похвалиха с най-точни резултати за първия тур

OFFNews 11 ноември 2016 в 19:34 4936 1

В съобщение до медиите „Галъп интернешънъл болкан“ се похвали с най-точни предварителни резултати за първия тур и за референдума, както и при екзит пола.

"Всички социологически агенции като цяло показаха прецизна работа в условията на първи по рода си задължителни избори, безпрецедентен референдум, нововъведения като опцията „Не подкрепям никого“ и т.н. На този фон работата на българските изследователи на общественото мнение е оптимална. Данните, таблиците и графиките за работа на „Галъп интернешънъл болкан“ отдавна циркулират в медиите", коментираха от агенцията за социални и маркетингови проучвания.

"В практиката не са рядкост случаи на внезапни електорални явления. По правило поне една пета от гласуващите решават буквално в последните дни и часове. Демоскопските проучвания невинаги могат да уловят случаи на електорални сривове. На фона на световния опит българските изследователи вече десетилетия наред показват коректно отчитане на тенденциите. Не бива да се забравя, че демоскопските проучвания са част от българската социологическа традиция, която с десетилетията е доказала своето място в световната научна дискусия" - пише в съобщението до медиите.

"Именно „Галъп интернешънъл болкан“ беше агенцията, която първа публикува данни, показващи възможността Румен Радев да печели. Ние показахме и „свиването“ на дистанцията още в средата на кампанията. Още преди месеци показахме високите потенциали при Слави Трифонов, а в последната половин година непрекъснато обръщаме внимание на политическото развитие на Веселин Марешки. В същото време, нито за миг в тази кампания не сме надценявали възможностите на конкурентни за Радев леви кандидати.

В последното ни проучване, в навечерието на първия тур, правилно беше отразена структурата на вота. Това е изключително трудна задача – с оглед на близките дистанции и задължителността на изборите. Часове и ден по-късно дойдоха и данните на останалите колеги" - твърдят от „Галъп интернешънъл болкан“.

В прессъобщението се посочва още:

"Колкото до референдума, „Галъп интернешънъл“ беше и единствена агенция, която показа очакваните резултати от него – в неговото навечерие. Уловено бе степенуването на въпросите по важност, както и най-общата структура на гласоподаването – отново в условията на изключително трудна предвидимост на конкретните числа.

При внушението за задължителност на гласуването, както и при новите елементи в изборната процедура, е трудно да се прогнозира активност. Но „Галъп интернешънъл“ я улови прецизно. Точно бяха предвидени и около и над 200 хиляди гласа в „квадратчето“, както и при Трайчо Трайков (а това беше ключов въпрос за РБ), бяха уловени точно около 250 хиляди гласа за ДПС (при обичайните трудности в регистрирането на настроенията в тази ниша). „Галъп интернешънъл“ беше и първата агенция, която показа нарастващия потенциал при Орешарски.

Нашият екзит пол в деня на изборите нито за миг не се поколеба – нито по отношение на резултати, нито по отношение на активност (включително и за референдума)."


В изборния период „Галъп интернешънъл болкан“ работи с „НОВА“, БНТ и „България он ер“.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови