Осъждан за подкуп отива на балотаж в Павел баня

Юлиан Христов 30 октомври 2015 в 10:11 6443 1

Осъждан за подкуп отива на балотаж в Павел баня

Снимка stznews.bg

Осъждан за предлагане на подкуп и длъжностни престъпления е единият от двамата кандидати за кметския пост в община Павел баня

В неделя кандидатът на ДПС Иса Бесоолу, който до момента беше общински съветник, ще се изправи на балотажа срещу дългогодишния кмет на общината Станимир Радевски. През юли 2012 г. бизнесменът и общинар от ДПС получи от Върховния касационен съд (ВКС) условна присъда с 3-годишен изпитателен срок. При това положение по закон той не би трябвало да е общински съветник. Общинската избирателна комисия (ОИК) в Павел баня обаче прекрати правомощията му едва през февруари тази година, а местният политик обжалва това решение, което беше отменено от Административния съд в Стара Загора.

Преди няколко месеца Общинският съвет беше разпуснат заради това, че не е провеждал заседания в продължение на три месеца. Според съветниците причината е бил именно Бесоолу, който продължавал да бъде съветник, въпреки влязлата в сила присъда срещу него. По тази причина болшинството от съветниците бойкотираха заседанията. 

"За мен той не трябва да посещава заседание на Общинския съвет, не трябва да гласува, той не е вече общински съветник, а ОИК трябва да избере следващия в листата. Месеци наред ОИК работи под натиск и тя не може да избере следващия", коментира през юни пред OFFNews, Йордана Енева, зам.-кмет на общината.

Решението на ОИК за разпускане на съвета обаче беше обявено за нищожно от Върховния административен съд (ВАС). 

Името на Бесоолу се завъртя през 2012 година, когато Лютви Местан обяви в парламента, че МВР прилага незаконни СРС-та спрямо активиста на ДПС. В отговор тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че е оказван натиск от най-високо ниво по делото срещу Бесоолу. 

На първия тур на изборите Бесоолу получи 44.05% от гласовете. Досегашният независим кмет Станимир Радевски, който на тези избори беше подкрепен от Обединение "ВМРО-БНД, БСП, АБВ, Реформаторски блок", получи 41,67%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!