На ЦИК изобщо не ѝ трябват резервните машини на Сиела, даже и за ремонт

Рени Петрова 15 ноември 2021 в 18:35 4146 0

Централната избирателна комисия няма нужда от 427-те машини на Сиела Норма, тъй като комисията има в резерв 900 устройства. Те ще се използват при балотажа идната неделя в чужбина и с част от тях ще бъдат подменени дефектирали машини у нас. 

Това стана ясно от брифинг на говорителя и зам.-председател на ЦИК Росица Матева. 

По-рано днес изпълнителният директор на Сиела Норма Веселин Тодоров заяви, че около 250 машини трябва да бъдат ремонтирани или подменени за балотажа за президент идната неделя. Затова са били необходими резервните 427 устройства, които предизвикаха скандал малко преди вота за президент и Народно събрание на 14 ноември.

"Ако (ЦИК - бел. ред.) ни помолят, тъй като те (машините) трябва да се ползват, ще ги ползваме. Ако не ни помолят, ще уточним пред избирателите в кои секции няма да има машини за втория тур", заяви Тодоров.

Матева обаче обясни, че дефектиралите устройства са по-малко. От резервните 900 машини 335 ще се използват извън страна, ако има балотаж, а тези, които са дефектирали, ще се заменят, каза тя.

Относно думите на Тодоров, че ЦИК не са платили на Сиела около 7 млн. лева за обслужване на устройствата зам.-председателят на комисията заяви, че изпълнителният директор на Сиела трябва да си прочете договора, защото в него е записана конкретна дата, която още не е настъпила. 

За решението на Софийския административен съд, според което ЦИК трябва да освободи 228-те устройства на дружеството, Матева обясни, че решението ще бъде разгледано утре, но най-вероятно ще се обжалва. 

Кога ще знаем окончателния резултат от вота в неделя

Тя даде и информация за обработените протоколи към 18 ч. По думите й 97,1% са общо обработените гласове, като извън страната са 98%. 

"В ЦИК вече са предадени документите на 7 РИК, очакват се останалите. Желанието ни беше до полунощ днес да пристигнат протоколите от всички избирателни комисии, но тези, които не могат да пристигнат днес, да го направят утре сутринта, за да се направи повторното въвеждане на резултатите", каза тя. 

Матева допълни, че приоритетно ще бъдат въведени резултатите за президентските избори, защото утре е срокът, в който ЦИК трябва да обяви има ли избран президент на първия тур, или ще има балотаж. 

Срокът за обявяване на резултатите от изборите за Народно събрание е четвъртък. 

Говорителят на ЦИК коментира и казуса с евентуалното разминаване на протоколите и броя на разписките. По думите й Изборният кодекс е категоричен - резултат се установява от протокола, като водещ е записаният глас в машината. 

За процента избирателна активност Матева обясни, че ще е ясен, когато има 100% обработени протоколи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews