Сиела Норма: Около 250 машини трябва да бъдат подменени за балотажа в неделя

OFFNews 15 ноември 2021 в 10:25 1364 0

Около 250 машини трябва да бъдат ремонтирани или подменени за балотажа за президент идната неделя. Затова са били необходими резервните 427 устройства, които предизвикаха скандал малко преди вота за президент и Народно събрание на 14 ноември, обяви изпълнителният директор на фирмата доставчик "Сиела Норма" Веселин Тодоров пред Нова тв.   

Той даде да се разбере, че фирмата ще се обърне към съда за радухването на скандала и уточни, че не става дума за партии, а за отделни държавни служители.

"Ако (ЦИК - бел. ред.) ни помолят, тъй като те (машините) трябва да се ползват, ще ги ползваме. Ако не ни помолят, ще уточним пред избирателите в кои секции няма да има машини за втория тур", заяви Тодоров.

За да бъдат подменени машините, е необходима заявка от ЦИК. Така ще бъдат сменени 170 машини от предишния вот и още около 80 от вчерашните избори или общо 250 устройства, уточни той. 

Според Тодоров "Сиела" се е представила добре на вота тази неделя и е постигнала "един от най-добрите резултати в света" по нисък брой на дефектирали машини.

"Имаме от порядъка на половин процент проблемни машини по всякакви причини и 77 машини от 12 000 са показали дефект. Не са били подменени в деня на вота, защото в методиката е заложено, че нямаме право да правим каквото и да било в деня на изборите", посочи изпълнителният директор на фирмата.

В повечето случаи техниката е отказала заради неопитността на хората, които са дърпали разписките, а това е повреждало принтерите, или са бутали по-грубо смарт картите, което е повлияло на четците. Можело е да бъдат сменени лесно, но "Сиела Норма" няма право да го прави в събота и неделя. Това може да стане във всички останали дни след заявка на ЦИК, каза Веселин Тодоров.

"Не мога да управлявам трафика между далечния Изток и Европа", коментира Тодоров защо в последния момент е била уведомена ЦИК за резервните устройства.

Той даде за пример вота от 2019 г., когато ЦИК е поръчала извънредни 300 устройства при гласуване с 3000 машини, а сега ставало дума за 427 устройства при 12 000 машини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!