Михаил Миков: Денят на нищетата е рожба на дясната политика

"България е емблематичен пример за това как четвърт век дясното само отнемаше"

OFFNews 17 октомври 2015 в 12:55 1900 5

Председателят на БСП Михаил Миков коментира във Фейсбук страницата си днешния Международен ден за борба против нищетата.

"Девизът на инициативата тази година „Да изградим устойчиво бъдеще: заедно против бедността и дискриминацията" посочва точно онова, което липсва на много съвременни общества. В продължение на десетилетия напредналият свят се опитваше с десни политики и неолиберализъм да решава всички проблеми. Но точно те подкопаха идеята, че развитието трябва да е преди всичко устойчиво", пише в социалната мрежа лидерът на БСП.

По думите му устойчиво развитие е възможно само ако се отчитат интересите на мнозинството. Той посочва България като емблематичен пример за това как четвърт век дясното само отнема и от българите, и от България, а резултатът е дълбоки неравенства в общество.

"Отнемането продължава и до днес – достатъчно е да отбележим, че правителството замрази 14 социални права и не даде възможност за данъчно облекчение на най-бедните, а същевременно отчита повишена събираемост с рекламна цел. Или пък да напомним как бяха увеличени данъците на най-бедните, когато им отнеха правото да възстановяват по 408,-- лв. годишно, за да остане нисък данъкът на най-богатите. За десните е важно да няма социална политика, а не дали има пари за нея", пише още Миков. 

Лидерът на социалистите се позовава и на данни от Евростат, според които миналата година близо 22% от българите са били застрашени от парична бедност, над 33% са живеели в крайни материални лишения, а повече от 40% от българските граждани са били засегнати от факторите на бедността и социалното изключване.

"Против нищетата трябва да се борим всички заедно, ако искаме устойчиво бъдеще за България! Днешният ден е подходящ да се замислим. Да се замислим и да преценим внимателно за кого и как гласуваме на 25.10.2015 г. Защото денят на нищетата е рожба преди всичко на дясната политика - тази, която можем да променим заедно", завършва Михаил Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови