Международни наблюдатели: Избирателите бяха уморени и обезверени

Симона Костадинова 06 октомври 2014 в 16:45 3431 1

Снимка Симона Костадинова

По време на предсрочния вот, който се състоя вчера, избирателите били уморени и обезверени, защото това са третите избори у нас за последните 18 месеца и заради политическата ситуация в страната. Купуването на гласове пък подкопало общественото доверие.

Тези заключения изложиха Дорис Фиала от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и посланик Одри Гловър от Организация за сигурност и сътрудничество в Европа по време на пресконференция, представяща предварителното им изявление по повод предсрочните избори, които наблюдаваха у нас.

И двете представителки изразиха безпокойството си от сигналите за контролиран вот, както и от начина, по който медиите са отразявали предизборната кампания. Те посочиха, че някои от кандидат-депутатите са прибягвали до расистки, ксенофобски и подстрекателски изказвания.

"Имаше малко предизборни дебати и нисък интерес от страна на медиите, публикуваха само тези, които си бяха платили. В печатните медии липсваше по-подробно покритие. Имаше липса на редакторски и разследващи материали. Ако това не се промени и не се обърне внимание на сигналите за нарушаване на изборното право, то отливът на гласоподаватели ще продължава", предупреди Гловър.

Фиала от своя страна подчерта, че предизборната кампания е била апатична и лишена от състоятелност и често е придобивала негативно и популистко звучене.

Представителката на ОССЕ подчерта още, че първоначално в страната се е усещало всеобщо включване във вота и подготовката за него със всички заявки за честни избори, но все пак са на лице около 300 сигнала за нередности, от които са образувани едва 53 досъдебни производства и само 2 дела.

"Въпреки че властите показаха своята отговорност за явленията, това се случи прекалено късно и хората не вярват в прозрачността при изборния процес", обясни Гловър. 

По повод резултатите от вота Фиала бе категорична, че наличието на 8 партии в парламента показва разрастването на демокрацията в България, но те могат да променят бъдещето на страната само ако работят заедно срещу проблемите на страната.

"В крайна сметка резултатите може би не се оказаха такива, каквито искаха хората, но това е стъпка напред", категорична бе Фиала.

Тя посочи още, че наблюдателите от ПАСЕ са били шокирани от големия брой недействителни бюлетини. Според нея повечето невалидни гласове идвали от грешно преференциално гласуване.

"На повечето от бюлетините си личеше каква е била волята на избирателя, но бяха грешно задраскани. Трябва да се наблегне на информирането на хората как точно да гласуват. Личи си, че не е било достатъчно", обясни Фиала.

И все пак международните наблюдатели са доволни от ЦИК, която по думите им е действала открито и прозрачно по време на изборите- предавала е събранията си в интернет и е публикувала решенията си навреме.

Те похвалиха и СИК и РИК, че са си свършили работата много добре, като подчертаха, че организацията в секциите е била професионална, но все пак е имало затруднения при преброяването на преференциите. 

"Впечатлени сме от дейността на изборната администрация", обобщи Дорис Фиала.

Фила и Гловър бяха единодушни, че изборите у нас са важни не само на страната ни, но и за целия Европейски съюз, който се стреми да покаже, че работи за демокрация в страните-членки.

Това са осмите избори, които се наблюдават от представители на ОССЕ и четвъртите, откакто страната ни е член на Европейският съюз.

Представителите на ОССЕ са пристигнали в България още на 5 септември, но тяхната мисия официално е започнала на 9 септември. Те я включвала 10 наблюдатели, който са били разположени из страната от първия ден на наблюдението. Представителите на ПАСЕ са се присъединили по-късно и са наблюдавали изборните процеси само в София, Благоевград, Кюстендил, Монтана и Пазарджик, но Фиала е убедена, че от организацията са получили пълна представа за ситуацията у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews