Калфин пише обещание на фланелка на среща с "Подкрепа"

OFFNews 11 октомври 2016 в 11:51 2432 0

Ролята на президента в процеса по увеличаване на доходите от труд обсъди с експерти на КТ „Подкрепа“ кандидатът за президент на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин. 

На срещата Калфин застъпи категоричната позиция, че повишаването на доходите от труд трябва да е тема номер едно за държавата и затова начините са налице. „Различни са механизмите, чрез които това увеличаване може да се постигне – чрез увеличаване на минималната работна заплата, увеличаване на минималните осигурителни доходи, преизчисление на заплатите в публичния сектор. В този процес активна роля имат синдикатите. Активна трябва да бъде и ролята на президента, който публично да настоява тези процеси да се случват, независимо от интересите, които лобират за обратното. Аз съм убеден и мога да защитя икономически тезата си, че нашата цел не трябва да бъде да правим икономика на ниските доходи – ниски заплати, ниски данъци, ниска покупателна способност. Обратното. Само, чрез високи доходи и високи заплати могат да се мотивират хората да работят и да се задържат младите хора в България“, категоричен беше Ивайло Калфин.

Той подчерта необходимостта държавата да завърши процеса по уговаряне на механизъм за определяне на минималната работна заплата. „Като социален министър настоявах за увеличение на минималната работна заплата и за пръв път от много години тя беше увеличена на няколко пъти. Това е изключително важно, защото така държавата осигурява минимум на заплащане. Увеличението обаче само по себе си не е достатъчно и като втора крачка сега е необходимо преизчисляване и увеличение на доходите особено в публичния сектор“, каза той. 

Ивайло Калфин прие предизвикателството, отправено му от президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, и подписа на фланелка конкретен ангажимент, който ще постигне в бъдещ президентски мандат. Започнатото изречение „Аз ще...“, той довърши с „…ще работя за това социалната държава да се напълни със смисъл“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови