Изборите поскъпват заради машинното гласуване

OFFNews 01 февруари 2017 в 15:22 2989 1

Изборите поскъпват заради машинното гласуване

Служебното правителство ще направи корекции в план-сметката за изборите, след като Върховният административен съд (ВАС) реши, че машинното гласуване трябва да бъде въведено във всички повече от 12 хил. секции. 

На първото си заседание в понеделник кабинетът на Огнян Герджиков одобри разходите за предсрочните избори, които по първоначалните сметки щяха да струват близо 30 млн. лв. На 2 февруари в Министерския съвет ще се проведе работна среща на вицепремиера Стефан Янев, отговарящ за провеждането на изборите, с представители на всички ангажирани с вота институции и с ръководството на Централната избирателна комисия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министерството на финансите ще изготви предложение за коригиране на План-сметката за парламентарните избори, се казва още в съобщението.

В понеделник финансовият министър Кирил Ананиев каза, че не вярва съдът да излезе с решение за машинно гласуване във всички секции, но ако има такова решение, ще бъдат осигурени допълнително средства. "Ако ВАС се произнесе, че трябва да има във всичките 12 340 секции машинно гласуване, ние сме готови да променим своята сметка, но мисля, че до там няма да се стигне", обясни той. По думите му обаче, ако се наложи отпускането на допълнителни средства, парите ще дойдат от преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2017 година. Той припомни, че изборите през 2014 г. са излезли близо 25 млн. лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews