Юрий Асланов: Оставка е възможна при нова вълна от протести

Социологът предрече дългосрочна политическа криза за страната

OFFNews 26 май 2014 в 12:19 4881 4

Юрий Асланов

„Влизаме в период на дългосрочна политическа криза“, коментира пред „Фокус“ социологът Юрий Аланов. Той каза още, че съдбата на правителството зависи от това дали в страната ще има нова вълна от протести.

По думите на експерта европейският вот е бил бойкотиран от огромна част от левите избиратели.

„По наши данни около 40% от твърдото ядро на БСП не излезе да гласува. Оттам идва едната изненада – ниският резултат на БСП и голямата дистанция, която набра като преднина партия ГЕРБ“, каза Асланов.

На въпроса дали евроизборите ще доведат до предсрочен парламентарен вот Алсанов заяви, че тази прогноза е сложна, защото зависи от редица фактори.

„Зависи от отношението на парламентарно представените политически сили към правителството. Посланията, които чух да се отправят снощи от лидерите на управляващата коалиция, като че ли по-скоро не засвидетелстваха в посока, че те търсят развръзка чрез предсрочни избори“, посочи Асланов.

Социологът обаче подчерта, че съдбата на кабинета зависи от това дали в страната ще има нова вълна от протести, които да окажат натиск върху властта.

„Има и една партия, която е извън парламента, която също има впечатляващ резултат, макар и очакван. Тези фактор могат да засилят обществения натиск и да избухне вълна в мащаба, а може би и по-силна от тази, която познаваме от миналото лято“, обясни експертът.

Според Асланов, ако няма нови протести, правителството ще продължи да работи въпреки ежедневните „игри с кворума“.

„Предсрочните избори са някакво решение, но решение, което няма да доведе до развръзка или до изход от политическата криза“, каза Юрий Асланов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!