„Гласувай без граници“: Властта опитва да провали електронното гласуване

OFFNews 25 април 2016 в 08:02 3292 0

„Гласувай без граници“: Властта опитва да провали електронното гласуване

Форсираното въвеждане на експериментално електронно гласуване още на изборите за президент през 2016 г. ще го провали. Това се казва в декларация на "Гласувай без граници". Инициативният комитет на движението се представлява от Мануела Малеева.  

В декларацията се посочва, че за да бъде успешно електронното гласуване, са необходими организационен и технологичен капацитет, тестване на системата и нейното усъвършенстване, преди въвеждането ѝ.

В декларацията на "Гласувай без граници" се посочва, че недоволството срещу промените в Изборния кодекс, са основателни. С тях гласуването стана задължително, беше забранено провеждането на референдум заедно с избори и беше забранено отварянето на изборни секции извън дипломатическите представителства на България. 

Експерти към "Гласувай без граници" са предложили текстове, според които електронното гласуване трябва да се проведе догодина, след като бъде тествана технологията. Също така трябва да има външен одит и сертификация на технологията, използваща отворен код, което да позволява наблюдение на процеса и независимо преброяване на резултатите и в процеса да бъде използвана електронната идентификация в личните карти, която ще е налична от 2017-2018 г.

В декларацията се посочва още:

Инициативният комитет „Гласувай без граници“ е силно разтревожен от политическите анонси за форсирано въвеждане на експериментално електронно гласуване още на изборите за президент през 2016 г. като вид компенсация срещу орязаните изборни права на българите в чужбина.

„Гласувай без граници“ предупреждава:

- Това е необмислено и провокативно действие, чиято цел е да обрече на провал електронното гласуване.

- Необходимо е изграждането на организационен и технологичен капацитет, тестване и усъвършенстване на системата, преди нейното въвеждане.

Призоваваме народните представители да се отнесат отговорно към процеса на въвеждане на електронно гласуване от дистанция, за да отговорят реално на очакванията на подкрепилите го на референдум близо 2 милиона българи.

Предупреждаваме, че прибързаното и необмислено форсиране на процеса ще доведе до предизвестен провал, а това рискува да затвори завинаги страницата с електронното гласуване. Това ще изолира още повече гражданите от изборния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови