ДПС взима почти всички гласове в Буковлък

Рени Петрова 03 април 2023 в 13:07 1205 0

Кметът на Буковлък Георги Божинов

Снимка Стопкадър

Георги Божинов

В плевенското село Буковлък, чийто кмет Георги Божинов е от ДПС, очаквано спечели ДПС и то с много. 

На предишните парламентарни избори на 2 октомври час след началото на изборния ден Божинов беше привикан от полицията на разпит по подозрение, че купува гласове.

В трите секции имащите право на глас са 2977 души, а до секциите са отишли 906. Предпочитана е била хартиената бюлетина. 

Докато различните политически сили получават най-много 60-70 гласа (ГЕРБ, например), то ДПС обира почти целия вот - и хартиен, и машинен. 

Движението за права и свободи получава общо 539 гласа (59,50% от всички гласове). 

Интересното обаче е, че за третия в листата Васил Петков са гласували общо 20,80% от гласоподавателите на ДПС. Преференцията, типично за гласоподавателите на движението, не е предпочитана, като почти всички останали са пуснали бюлетина без преференция. По този начин гласовете се прехвърлят към водача, в случая - Марио Рангелов.

За това как се е гласувало по команда в селото на 2 октомври разказа Виктор Цолов, тогава член на 206-та СИК, пред Антикорупционния фонд (АКФ). 

Видеозапис от него излъчи АКФ, заедно с разказа на още един член на СИК, от съседната 205-та секция, Антонио Йорданов. Той е бил и заплашван и се е наложила намесата на полиция. Застъпници и кандидат-депутати от ДПС са надничали, гледали в машината, докато неграмотни и доведени избиратели са гласували, указвали са още отпред да гласуват с номера на ДПС и са цитирали номера на преференции, които да натиснат.

Тогава ДПС получава 510 гласа - близо до сегашния резултат. Прави впечатление обаче, че в първата секция - 204-а, гласувалите на 2 октомври са 66 души, а сега - 208. 

В последната секция - 206-а, на предишните избори за ДПС са гласували 194 души, а сега - едва 56. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика