Избори под команда в Буковлък: ''Тук важат други правила. Ако възразиш, ще ти разбия зъбите'' (видео)

Александра Маркарян 21 октомври 2022 в 19:01 6773 5

Гласоподавател пуска разпечатката си, след като е гласувал, в урна.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Гласоподавател пуска разпечатката си, след като е гласувал, в урна.

"Той ми каза: "Тук, в Буковлък, важат други правила". Аз му казах: "Как така? Навсякъде правилата са еднакви". И той се ядоса и ми каза, че ще ми разбие зъбите. Това се случи пред машината, вътре в секционната комисия." Разказа за контролирания вот в плевенското село на парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. е на Виктор Цолов, член на 206-та СИК. Видеозапис от него излъчи Антикорупционният фонд, заедно с разказа на още един член на СИК, от съседната 205-та секция, Антонио Йорданов. Той е бил и заплашван и се е наложила намесата на полиция. Застъпници и кандидат-депутати от ДПС са надничали, гледали в машината, докато неграмотни и доведени избиратели са гласували, указвали са още отпред да гласуват с номер едно (номерът на ДПС) и са цитирали номера на преференции, които да натиснат.

Разказът на Виктор Цолов:

В село Буковлък изборите се правят по малко по-различен начин, отколкото в другите населени места и секции. Това е нещо като обществена тайна, всеки го знае.

След като стартира изборният ден, започнаха и проблемите. Те бяха няколко различни вида. Едните бяха говорене на чужд език, което е забранено в секциите. Другият проблем беше, че застъпниците се приближаваха повече до машините, отколкото е редно, опитваха някак си да налагат напрежение върху избирателя или по някакъв начин, хайде, не да гледат, защото виждаха, че аз много ще се противя на това, но навлизаха в пространството на избирателя още пред секцията, вътре в секцията.

Друг проблем - постоянно идваха хора с придружители. Първоначалното им основание беше това, че хората не могат да се оправят. При повече въпроси, зададени от мен, те се изпускаха, че хората са неграмотни, а това не е основание за придружител по закон. След това започнаха да се коригират и идваха с конкретни основания от типа на: "Човекът не е добре със зрението" и така нататък, и така нататък. Но видимо не бяха това проблемите. Проблемите бяха изцяло свързани с неграмотността на човека.

На миналите избори аз бях застъпник доброволец и наблюдавах изборния процес отстрани. Бях свидетел отново в Буковлък, но този път в 205-та секция, как председател, как член на комисия или застъпник си позволяват да отидат и да натискат екрана на избирателя, и то не просто да му натиснат примерно: "Предай гласа си", натискаха конкретната партия.

След като някой от членовете на СИК в такава проблемна избирателна комисия се опитва да спазва правилата, веднага срещу този човек започва отпор. Този отпор първоначално винаги започва приятелски. Те започват да се държат готино с теб. Предлагат ти: "Хайде, смени се малко, почини си". Цялото нещо е да те предразположат ти доброволно да отстъпиш назад и нещата да се случват по-бързо, хората вече да си минават, да им се цъка на машината.

Обаче аз не се отдръпнах назад.

След това започват малко по-сериозни навлизания в личното пространство, като един човек (...) каза: "Тук, в Буковлък, важат други правила. При което аз му казах: "Как така? Нека извадим и да прочетем правилника. Няма такова нещо, навсякъде правилата са еднакви". Той се ядоса и ми каза, че ще ми разбие зъбите, като това действие се случва, представете си, пред машината вътре в СИК.

Подобен тип малки ексцесии - наричам ги "малки", защото имаше една голяма в съседната секция - се получаваха през определен период от време. Идваше някой, включително и един от кандидат-депутатите, за да се държи с мен по определен начин. Опитваха различни методи, опитваха се да са малко по-агресивни или малко по-приятелски, дружелюбно настроени, обаче целта им беше една-единствена и тя беше изборният ден да протече по техния начин. А това означава да минат възможно най-много хора, а за да минат възможно най-много хора в тази секция, трябва някой да ходи и да им натиска на екрана или да им казва какво да натискат в реално време.

Двама от кандидатите на ДПС от този избирателен район идваха от време на време в тази секция, в другата секция, в коридорите бяха доста редовно. Обикаляха, редовно водеха хора. Както няма никой в коридора, изведнъж идва въпросният човек и зад него още пет, шест човека гласоподаватели. Той ги събира пред изборната секция и им показва къде трябва да натиснат.

Първоначално той също говореше с добър тон, опитваше се да ме накара да се сменя, даже се пошегува: "Ей, ти си младо момче, ще ти стане нещо на краката, върви да си поседнеш малко". 

По-късно през деня имаше една голяма ексцесия, свързана с другата секция. Там беше още по-проблемно. Въпросният мъж отправи заплахи към мен и към другото момче, което също беше доста активно и се бореше изборният ден в другата секция да протича по правилния начин. Към нас бяха отправени заплахи от този въпросен човек. Той е кандидат- депутат от този МИР.

Другото момче, за което говори Виктор, е Антонио Йорданов. Той разказва пред камерата, че от 1100 гласоподаватели в неговата секция, са гласували 316, 250 от които - за ДПС.

"Големият проблем в тази секция беше, че постоянно влизаха повече от един човек, застъпниците стояха около машината, подсказваха с цифри, номера на преференции, с имена на партии, с кой номер да се гласува, тъй като голяма част от избирателите са или неграмотни, или не могат да пишат и да разпознават цифрите, или просто имат затруднения с работата с машината.

През по-голямата част от времето бях близо до машината, за да упътвам хората: "Вляво виждате партиите, вдясно - преференциите, натискате да потъмнее". Оказвах помощ в рамките на нормалното.

Проблемът беше, че докато го правех, било то застъпници, било то председател на секцията стояха близо до мен, даже си позволяваха да прекрачват и да поглеждат към екрана на машината да видят какво е натиснал човекът. Подсказваха. Естествено, аз като направя няколко забележки, впоследствие се нажежава обстановката и си повишихме тон и си станаха сериозни скандали. Чак полиция се наложи да викна", разказва Антонио пред камерата на АКФ. 

В един момент Виктор викнал полицаите: "Абе нещо става в 205-та, елате" - обърнал се той към полицаите. "Те тръгнаха зад мен, но аз с бърза крачка влязох първи в секцията и това, което видях, е как моят приятел е застанал до стената и около него в полуокръжност са се насъбрали няколко човека, които му крещят."

Антонио споменава и конкретни имена - включително на председателя и на Методи Петков, 18-ти в листата в 15-ти МИР, Плевен. По думите му той "се слави с купуване на гласове, с продаване на гласове, с организиране на такъв тип политическа и престъпна дейност, свързана с ДПС".

"Докато помагах на избирателя да си огради партията, която иска, те (вкл. и застъпници на ДПС - бел. ред.) назоваваха цифри с преференции, примерно 105, 103, имена на партии. Имаше случаи на хора, които са външни, тоест не са нито застъпници, нито членове на комисия, които си позволяваха даже да надничат и да сочат с пръст: "Е, цъкни примерно 102 или 103". Това кога се случваше? Случваше се тогава, когато избирателят беше затруднен бързо да си свърши работата и те явно са изнервени от факта, че се бави и вече му казват "Айде, цъкай там 102 или 103".

Виктор описва гласоподавателите:

"Хората не могат да си прочетат бюлетината, не могат да разберат кога машината им зарежда, кога им е излязла бланката, ако техният глас (партията/коалицията, за която искат да гласуват - бел. ред.) е за другата страница, как да стигнат до нея, ако случайно си намерят гласа, как да го предадат. Наистина те изпитваха затруднения с буквите. Те просто не ги разбираха".

Според него гласоподавателите са се чувствали "доста неприятно", че са в избирателните секции, "те бяха там като на наказание".

"Те отиват и някой седи до тях и ги гледа постоянно и те са много притеснени, уплашени, някои трепереха, други се сепваха. Когато им излезе дори бюлетината, те очакваха от мен, че ще застана и ще им натисна нещо. Аз не го правех. Аз просто им обяснявах какво има пред тях, за да упражнят правото си на вот напълно честно. Те тогава се плашеха", допълва Виктор.

Нередност, която тотално не се считала за такава, била даването на указания за кого да се гласува пред секцията:

"Една по-особена нередност, която всъщност тотално не се спрягаше за нередност от гледна точка на хората, които организираха гласоподавателите, е, че пред избирателната секция се насъбираха няколко души и един човек застава пред тях. Той беше кандидат-депутат от ДПС. Заставаше пред тях и им показваше къде трябва да натиснат. Бланката си е разпределена. И той им казва: "Ето тук, първото, номер едно. Разбра ли?". И въпреки това те като застанат зад машината, се плашеха, сепваха се и забиваха, не можеха да продължат напред.

Нормално ли е кандидат-депутат да дойде с пет, шест човека зад себе си, да застане пред избирателната секция, да посочи къде точно те трябва да натиснат, след което те като влязат, да се уплашат и да не успеят да гласуват?".

На финала на разказа си Виктор апелира колкото се може повече хора да участват като членове на секции, за да могат да предотвратят подобни неща. Той нарича това "кауза" и обяснява:

"Защото ако има правилно протичане на избирателния ден, то и резултатът после ще е много по-обективен. И тези, които са купували гласове и които налагат контролиран вот, ще имат по-малка представителност в парламента, от което ще последва по-добри и качествени депутати".

Цялото видео:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

15.02 2023 в 18:42

фекаломета отдолу се активира

а всъщност, правила има, няма органи на реда работещи, нито прокуратура, за ефективно преследване на нарушителите

затова ние е страничката на това дередже

4738

2

Того

22.10 2022 в 06:37

Ето за това червените кхмери, ГЕРБ и ДПС искат да върнат хартиените бюлетини, защото е по-лесно. Дават на избирателя правилната бюлетина и не се занимават с това да натискат копчетата му по машинната.

3767

1

Име на профила

21.10 2022 в 19:47

Не само там. Това е голяма част от проблема. Разни местни тартори - българи, цигани, турци - заплашват наблюдатели из цяла България. Обаче без следствие и прокуратура всичко е безсмислено.

Няма един политик в затвора. Един.