Десетки преселници в Радилово преди вота

OFFNews 23 октомври 2015 в 09:22 4877 3

Десетки са регистрирани в пещерското село Радилово. Собствениците на къщите, в които новите жители на населеното място вече се водят по документи обаче, дори не подозирали, че някой е вписан на техния адрес.

Десетки преселници посреща Радилово няколко месеца преди местните избори, съобщи бТВ. 

„Възмутени сме просто от това, че в селото ни се докарват хора, които да се опитат да подменят вота на нашенци”, каза кандидат за кмет на селото Йордан Коев.

„Външни хора са около 100 души”, посочи Благой Харизанов, който също е кандидат за кмет.

Бившият кмет и настоящ кандидат за поста Елена Рядкова е категорична, че няма нарушения.

През лятото специална комисия направила проверка по закона за гражданската регистрация и не открила злоупотреби. „То не бяха жалби, то не бяха проверки, то не беше какво ли не! Нито аз, нито някой в кметството е направил нещо незаконно", категорична беше Елена Рядкова, кмет на с. Радилово.

„Проверката касаеше 2014-2015 година по настоящ адрес и се установи, че няма нарушение на закона", заяви Николай Гълъбов, секретар на община Пещера.

Екип на bTV посети два адреса, на които има регистрирани по настоящ адрес избиратели за местния вот. Собствениците на имотите не познават регистрираните, нито са чували за това, че са вписани на адресите им:

„Нито съм регистрирал, нито имам наемател вкъщи - това не се е случвало никога”, коментира Илия Шкодров, жител на с. Радилово.

„Твърде е вероятно да има такива случаи. Но по закона за гражданска регистрация реално той не е нарушен. Гледайки го него, ние не можем да констатираме и да кажем дали е със знанието на тези хора или не е със знанието на тези хора”, допълни Гълъбов.

В недостроената нова къща на съпруга на кметицата също има новорегистрирани по настоящ адрес.

„Това е улица „Шипка" 3. Недовършената къща на Неделчо Рядков, където са регистрирани майка му и баща му и още двама души", каза Благой Харизанов.

По закон обаче това, че избиратели са вписани по настоящ адрес, на който условията не позволяват постоянно обитаване, не е нарушение, категорични са от местната администрация на община Пещера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!