Член на СИК в Турция следи кой как гласува. И още от нарушенията днес

Йорданка Веселинова 02 април 2023 в 16:32 2045 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Урна за гласуване

В една от секциите в Текирдаг в Турция член на СИК стои до машината и следи кой как гласува, съобщиха за OFFNews от платформата за честни избори "Ти броиш".

На тези избори доброволци от инициативата са членове или застъпници във всички секции в страната, както и в рискови такива в чужбина. До момента са подадени над 100 сигнала, като повечето от тях са свързани с проблеми с машините - на много места изобщо машинно гласуване не е стартирало, а на други не се разпечатват разписки - те са или намачкани, или празни. Експерти коментират, че проблемът е в хартията, която не е подходяща за тези машини. ЦИК реши, че избирателите ще могат да гласуват повторно, ако машинната бюлетина не е разпечатана или не се чете вотът.

В Бурса пък има представители на секционни комисии, които не говорят български.

В секция в Нюрнберг в Германия има проблем с придружителите, съобщиха от "Ти броиш". Представителят на инициативата в града се е свързал с местните власти.

Наблюдатели в страната съобщават и за нередности с параваните. В малки секции има разположени тъмни стаички, включително и със завеса. Връщането на тъмните стаички обаче е незаконно, коментира преди седмица пред OFFNews Цветозар Томов от ЦИК.

В секция в Ихтиман пък има сигнал за агитация. Член на СИК е бил с бадж с име на политическа партия, което е в разрез с разпоредбите в Изборния кодекс. 

Междувременно са открити списъци с имена на хора в колата на кандидат-депутат в Пазарджик, предаде бТВ.

Мъжът е спрян на кръстовище в ромската махала в Пазарджик по време на рутинна проверка на пътни полицаи.

Шофьорът, който е бил без колан, обяснил, че бърза, защото е член на секционна избирателна комисия. Това усъмнило служителите на МВР, защото проверката била в ранния следобед. Те решили да проверят колата и документите на мъжа.

Оказало се, че той е кандидат за депутат от политическа партия. В жабката на автомобила са открити списъци – тетрадка с пълните имена на хора от квартала, както и имена на улици. Списъците са иззети от полицията.

Към 15 часа в МВР са получени общо 691 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!