БСП трети в Ямбол, ДПС е седма политическа сила

Кристина Минчева 11 юни 2024 в 13:00 1424 0

Ямбол

Снимка Уикипедия

Област Ямбол

Без изненада за избирателите в Ямболския избирателен район ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, показват резултатите при 100% обработени протоколи. За ГЕРБ в Ямбол са гласували малко над 23 процента от избирателите. За разлика от редица други градове в страната, в които ДПС е на челните места, в Ямбол партията е седма политическа сила.

В Ямбол се очерта лидерка битка. Първите места в листите на парламентарно представените партии повтаряха почти напълно тези от предходните избори. Димитър Иванов е водач за ГЕРБ-СДС, Мирослав Иванов - за ПП-ДБ, Никола Димитров за "Възраждане", Кристиан Вигенин за БСП и Александър Марков за "Има такъв народ". Единственото ново име е Димитър Николов, който застана начело на листата на ДПС, след като предишният водач Петър Чобанов стана подуправител на БНБ.

Резултатите в града показват, че втората позиция е за "Възраждане" с 18 на сто от гласовете. Традиционно силната за региона БСП е събрала 17,71%, а ПП-ДБ са със 10,23 на сто от преброените гласове.

"Има такъв народ" заема петата позиция с малко над 7%, а за новопоявилата се партия "Величие" са гласували малко под 1500 избиратели (5,35% ). ДПС остава на шестото място, като прескача 4-процентната бариера с резултат от 4,3%. 

На евровота картината е идентична. Партията на Борисов води с 22.16% от гласовете, следвани от "Възраждане" със 17.44% и БСП- 17.14%. Четвърта е ПП-ДБ с 10.03% от гласовете, а ИТН- 7.10% е пета. Величие и ДПС са на шеста и седма позиция като получават съответно 4.89% и 4.03%.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови