Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

БСП осигурява 35 000 души, които ще пазят вота от машинации

OFFNews 25 март 2021 в 15:33 933 0

БСП ще осигури 35 хил. участници в изборния процес, за да не позволи машинации в изборния процес. Членове на комисии, застъпници и наблюдатели от партията ще следят ГЕРБ да не манипулира изборите. 

Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в 24-ти МИР в София град и председател на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски на извънреден брифинг в централата на партията. 

Категорично се противопоставяме на внушенията, че протоколите от СИК трябва да се правят не в СИК, а в "Информационно обслужване", Изборният кодекс, по който се провеждат изборите и по който са приети протоколите, са приети през октомври 2020 г. от мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти". БСП е гласувала против този протокол, против тези промени в Изборния кодекс", каза още Свиленски. 

На пресконференцият бе и представителят на БСП в ЦИК Емил Войнов, когото днес от ГЕРБ обвиниха за усложняването на протоколите, което ще забави обявяването на изборните резултати. Протоколът на СИК за секции с машинно гласуване, приет от ЦИК, отговаря на всички изисквания на Изборния кодекс, обясни Войнов. Той допълни, че при приемането на протокола от ЦИК само 1 от членовете на комисията е бил "против" - Александър Андреев. В ЦИК се ръководим от професионални принципи и изпълняваме закона такъв, какъвто е, категоричен бе Войнов. Той призна, че може да има забавяне при обявяване на резултатите, но се надява изборният процес да приключи успешно. 

ГЕРБ реши да има и машини, и хартиени бюлетини. БСП 3 г. се бори в парламента да има само машинно гласуване с ясното съзнание, че така вотът ще бъде честен и обективен, няма да има недействителни бюлетини и задраскани протоколи, каза още Свиленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови