Българите в чужбина ще гласуват в 769 секции

OFFNews 21 май 2024 в 14:54 849 0

Росица Матева

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Росица Матева

Българите в чужбина ще гласуват в 769 секционни избирателни комисии в 60 държави на изборите 2 в 1 на 9 юни, съобщи на брифинг зам.-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева. 

В 389 секции ще се гласува и за Европейски парламент, и за Народно събрание.

В сряда, 22 май, започват консултациите с партиите в ЦИК за съставите на СИК извън страната. Един от членовете в СИК трябва да е представител на Министерството на външните работи. 

"До събота, 25 май, избирателите, които имат регистриран настоящ адрес в друго населено място в страната и искат да гласуват на изборите на 9 юни по този настоящ адрес, могат да подадат заявление за това в общинската администрация", обясни още Матева.

Тогава изтича и срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна кутия, която позволява граждани да бъдат обслужени от подвижна СИК.

За решението на Административния съд-София град, с което се отменя решението на ЦИК за медийните пакети на партиите и коалициите, които не получават държавна субсидия, Матева заяви, че регистрираните формации ще получат по 40 000 лева и за двата избора, ако партиите са регистрирали листи във всички избирателни райони. 

От ЦИК обясниха, че по отношение на частичните местни избори на 23 юни партиите и коалициите трябва да подадат документи в общинските администрации.

"Всеки може да провери кои са кандидатите за народни представители, както и кои партии и коалиции са ги издигнали. В комисията по досиетата са представени данни за всички регистрирани кандидати. 147 от кандидатите са родени преди 1973 година", посочи още Матева.

В края на миналата седмица кандидатът за депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев съобщи, че за първи път от 17 години ЦИК не предоставят информация за партийната принадлежност на кандидатите, с което пречат на Комисията по досиетата да си свърши работата.

"Практиката на Комисията по досиетата е винаги да обявява и партийната принадлежност на ДС агентите", посочи още той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада