Алфа рисърч: Перник избира кмет на първи тур, Станислав Владимиров с над 63% подкрепа

OFFNews 12 октомври 2023 в 10:10 1876 0

Станислав Владимиров

Снимка БГНЕС/архив

Перничани най-вероятно ще изберат кмет още на първи тур. Досегашният кмет Станислав Владимиров, издигнат от ИК и подкрепен от ГЕРБ, е първи с 63,1% от гласуващите. 

Това показват данните от експресно регионално проучване на „Алфа Рисърч“ за община Перник, проведено в периода 4–10 октомври 2023 г. по поръчка на bTV сред 500 души чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю.

Втори е Радослав Червенков от „Възраждане“ е с 12,8 на сто. Кирил Леонов от Коалиция БСП за България събира 8,8% от заявилите, че ще гласуват. На четвърта позиция е Георги Недев от ПП-ДБ 6,8 на сто. 

Твърдо решилите, че ще гласуват в Перник, са 52 на сто. 

Обяснението за тази висока избирателна активност за местния вот може да е заради силен мажоритарен елемент. Друга причина е силният местен фактор, коментира социологът Геновева Петрова по бТВ. 

„Тези два фактора превръщат Перник в своеобразно предизвикателство за всички парламентарно представени партии и по-специално управляващите към момента. През 2019 г. надпреварата за кметството беше спечелена от Станислав Владимиров в много спорна битка в два тура. Той тогава беше кандидат на парламентарната опозиция“, припомни тя.

И още: През 2019 г. в Перник има Общински съвет, който разполага с 37 места - 9 листи успяха тогава да вкарат свои представители в общинския съвет. Три от тези листи бяха на парламентарно представени политически сили, шест - на местни коалиции. Така чисто местни формации са всъщност много силно мотивирани“, каза още Геновева Петрова. 

------------------------------------------------

Данните са от експресно регионално проучване на „Алфа Рисърч“ за община Перник, проведено в периода 4–10 октомври 2023 г. по поръчка на bTV. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за Местни избори 2023 г. в община Перник. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Анкетирани са 500 граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови