5 малко познати български въстания (видео)

OFFnews 10 юни 2017 в 13:39 6148 1

В поредния епизод на "Минало в минути" водещата Мирела не разказва за конкретна личност или събития, а за 5 въстания, случили се през съвършено различни епохи.

Общото между тях е нестихващият български стремеж към свобода. 

Вижте 5 малко познати български въстания в следващото видео:

Всички епизоди от поредицата "Минало в минути" може да гледате тук.

„Минало в минути“ е поредният интересен проект на сдружение „Българска история“, в който водещата Мирела ще представя любопитни факти от родния летопис в кратки видео-клипове.

Основна задача на организацията е съхраняването и популяризирането на българската история чрез поддръжката на два уебсайта, обиколки на училища с цел изнасяне на уроци по родолюбие, създаване на образователни клипове, документални поредици, късометражни филми и телевизионни предавания, посветени на бележити лица и събития от родното минало, издаване на книги с историческа тематика, а от март 2016 г. и едноименно списание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

11.06 2017 в 10:39

Е, как ще е малко познато Старозагорското въстание, бре? То и Априлското са най-коментираните въстания на 19 век. Още повече организацията е подробно разказана от пряк участник - Захари Стоянов в една от най-изучаваните книги "Записки по българските въстания". Разривът между Ботев и Каравелов в БРЦК е подробно изучаван. Един от централните участници на място - Стамболов впоследствие става министър-председател, което още повече привлича внимание към въстанието. Даже наскоро беше отбелязана 140-годишнината с тържества, научни конференции и т.н.

Далеч по-малко известно е Тракийското въстание от 1829, след което бесарабските българи се увеличават с 300% (над 120 000 души), а организаторите са арестувани от руската войска. Второто търновско въстание от 1686 пък е още по-малко известно. Толкова малко, че даже не се знае дали е било в Търново или в Арбанаси.
И те не са единствените. Имали сте избор, ама сте тръгнали по уикипедията на най-малкото съпротивление.