Управителят на Школо: Няма място за притеснения. Нещата си продължават както досега

Десислава Колева 17 януари 2024 в 14:29 4838 6

Любомир Ваньов

Снимка shkolo.bg

Любомир Ваньов, съосновател и управител на платформата Shkolo.bg

Британската компания "Джунипър Едюкейшън" ще продължи да поддържа електронните дневници на българските училища. Съоснователят на платформата Shkolo.bg и неин управител Любомир Ваньов бе категоричен, че няма да има негативни последици за българското образование от продажбата на платформата "Школо".

Ваньов коментира пред OFFNews промяната на собствеността на образователната платформа и дали това ще се отрази по някакъв начин на българската образователна система. 

Темата придоби широка популярност, след като стана ясно, че най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания "Джунипър Едюкейшън" (Juniper Education) е придобил "Школо" - платформата за електронните дневници в българските училища. Мнозина, ангажирани в българското образование, изложиха своите притеснения. От компанията дадоха гаранции, че няма да има негативни последици от смяната на собствеността.

"Компанията ще продължава да се развива и да предоставя същата добра услуга. Нещата си продължават така, както са били досега", заяви Любомир Ваньов.

По негови думи няма място за притеснения относно неприкосновеността на личните данни данни на учениците. Всички договори за защита на личните данни с образователните институции остават в сила и компанията ще продължи да действа в съответствие с българското и европейското законодателство, увери той.  

Макар доскорошните собственици на "Школо" да успокояват, че дейността няма да бъде засегната, а данните на учениците ще са защитени както досега, МОН изглежда има опасения. Днес министерството обяви, че сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая. Ведомството допълва, че не е било осведомено за продажбата на платформата.

"Изобщо няма поле за притеснения, а за гордост. Това е шанс за България да си изгради добро име в Европа, дори в целия свят. Да се говори с добро за нея, за образователния софтуер", подчерта съоснователят на Школо ООД. 

Към момента за компанията работят около 40 души. Те ще запазят работните си места и дори ще се открият нови такива в техническите екипи на "Школо". 

Управителят на компанията коментира и причините за продажбата на "Школо". Според него следващата логична стъпка за продукта и компанията, след осем години работа, постижения и развитие, е именно да излезе на други пазари. Цената на сделката не се съобщава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

6

avitohol

18.01 2024 в 15:13

Всичките ни държавни служители са гола вода за това е така. И учителите не биват - затова всеки ученик ходи на уроци защото не знаят как да преподават. Гледаш частен сайт - Уча се и ти става ясно, а самия даскал не може дори това да предаде като хората.
Програмистите в държавните ужреждения и те такива смотльовци. За това не могат да измислят нищо работещо и ползотворно.

12133

5

Azazel

18.01 2024 в 14:28

До РоКа1002
Уебсайтове, като Facebook, приложения като Tik-tok и платформи като Google разполагат с много повече данни от Школо. В Школо има оценки и забележки, които никого не интересуват. Освен това, данните не са на Школо (респективно - на британската фирма), те само ги обработват, съобразно българския Закон за защита на личните данни. Съответната българска комисия пък има работата да следи, че това се спазва стриктно.
Британската фирма се интересува само от интелектуалната собственост (софтуера) и възможността да я внедри в други държави, бъдете сигурен, че изобщо не ги интересува оценката по Биология на Пешо от Павликени...

1000

4

РоКа1002

17.01 2024 в 20:45

Защото там са данните на всички ученици деца и на много граждани.

12133

2

Azazel

17.01 2024 в 16:30

До РоКа1002
Защо? Нима някоя държавна институция досега се е справяла с подръжката и развитието на софтуерни системи? Нима от системите на държавни институции, като НАП, не изтекоха тонове лични данни?

1000

1

РоКа1002

17.01 2024 в 16:04

Подобна платформа трябва да е собственост на МОН.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика