Таня Божинова: Да съхраним потребността от близост между хората и след пандемията

Таня Божинова е финалист в категория 'Илюстрация' на конкурса 'Граждански будилник'

Зарина Василева 08 ноември 2020 в 11:07 5183 0

Как изглеждат правата ни в ситуацията на извънредност, по-сетивни ли сме към ограниченията, ставаме ли по-солидарни и какви са новите форми за изразяване на гражданската ни позиция.

Ето какво споделят финалистите в конкурса "Граждански будилник" на Български център за нестопанско право пред OFFNews.

Коя е Таня Божинова?

Аз съм на 21 години и съм студентка. Уча анимационно кино. Рисуването е обсебило всеки един аспект от живота ми. То е моето хоби, а и от няколко години бих казала личностна черта. Живея и мисля в истории и движение. Автор съм на два кратки анимационни филма и в социалните мрежи съм позната с илюстрациите ми БУКВАлно.

Колко заразно е доброто?

Вярвам, че доброто е по-заразно от всичко, поради вдъхновяващата му остатъчна сила. Независимо от коя страна на добрия акт се намираме, усмивката на другите ни стопля и подтиква да предадем това чувство на следващия срещнат. Може би това действие се причислява повече към подхранване на собственото ни его и чувство за пълноценност, но не намирам нищо лошо в това, имайки предвид резултата.

Какво трябва да запомним от извънредната 2020?

Всичко, което можем да научим от една нетрадиционна и тежка година, ще ни служи до живот. Нека запомним желанието да се срещаме, да се докоснем, да бъдем близо един до друг. Скоро отново ще бъдем въвлечени в собствените си мисли и проблеми и ще се радвам, да се сещаме един за друг и за времето, в което оценявахме близките и роднините.

А кое никога да не повтаряме?

100% не трябва да повтаряме карантината. Нека остане характеристика на 2020 и да забравим за подобни практики. Силно си пожелавам на 1-ви януари COVID-19 да е само сън.

Изкуството трябва да утешава или да събужда?

Бих казала и двете. Всеки вид въздействие е знак за добре свършената работа на изкуството и на автора.

Чува ли се гласът на младите хора днес?

Младите хора имат абсолютно предимство в битката за глас с доминиращата им роля в социалните мрежи. Изразяването на позиция никога не е било толкова лесно. Наличието на толкова платформи прави събирането и обсъждането на идеи достъпно до всички желаещи да научат и направят промяна и от наблюдение мога да кажа, че идеите на младите даже са станали т.нар. mainstream особено в Западна Европа. Българската младеж също не изостава по гласовитост и дори понякога да изглежда като загубена кауза в очите по-лесно отказващите се, примерите за намеса и позитивна промяна са много, а надявам се в бъдеще още повече.

Кое провокира да се включиш в конкурса и какво ти донесе участието в него?

Рекламата за „Граждански будилник“ се появи в точния момент за мен. Видях много позитивизъм в темата за сдружаването и тъй като така или иначе всички мои мисли бяха окупирани от COVID-19 и пандемията, реших, че е страхотна възможност да ги пречупя през призмата на любовта и помощта.

Вярвам искрено, че трябва да задоволяваме единствената си позитивна емоция възможно най-често, особено във времена на несигурност. Това се постарах да превъплътя в моята илюстрация и това получих за себе си, участвайки в конкурса. Работата по илюстрацията ми донесе на първо място много надежда, докато четях всички трогателни истории за деца, даряващи джобните си на болници, възрастни, помагащи на напълно непознати в безизходица и пенсионери, отказващи се от пенсиите си, за да осигурят екипировката на медици. Донесе ми и много творческо спокойствие. Имах накъде да прехвърля всяка своя мисъл и да я пречупя през това, което правя най-добре.

Творбата на Таня Божинова "Заразно добро" е отличена с втора награда в конкурса "Граждански будилник" в категория "Илюстрация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews