Заведенията плашат със съдебни искове заради затварянето им

Никой не може да спре безконтролното събиране на хора в частни домове, където не се спазват никакви мерки, категорични са БАЗ и СЗБ

OFFNews 26 октомври 2020 в 11:23 5393 2

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) обявиха за манипулативни твърденията, че 41,88% от тестовете, направени в нощните заведения са положителни.

От данните става ясно, че от началото на пандемията с COVID-19 има 2 (ДВЕ) огнища, при които са тествани 117 човека, като 49 от тях са положителни. По наша информация, въпросните 2 (ДВА) случая на персонал с положителни тестове са още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа. Подчертаваме – преди да са отворени, преди да заработи вентилацията и преди в тях да се допускат клиенти. И преди да бъдат прецизирани правилата за работа, посочват от двете браншови организации в позиция до медиите.

Те категорично възразяват "срещу тази откровена манипулация, използвана в момента за аргументиране затварянето на нощните заведения по решение на отделни кметове и регионални щабове".

Засилените проверки през последните дни също доказват, че съществени и масови нарушения не се констатират. От 3000 проверки в търговски обекти има констатирани 10 нарушения. Не само в заведенията, във всички търговски обекти, посочват от БАЗ и СЗБ. 

Според двете организации в момента имало целенасочени опити за демонизиране на развлекателния бранш, който от началото на пандемията демонстрирал отговорност и правел всичко възможно за осигуряване на безопасна среда и спазване на всички мерки.  

Според тях затворените заведения не били проблем, тъй като никой не можел да спре безконтролното събиране на хора в частни домове, където не се спазват никакви мерки.

Понеже непрекъснато се сравняваме с Европа и често тичаме сляпо след наложените там рестрикции – в случая се доказа, че затварянето на заведения не води до намаляване на случаите и ограничаване на пандемията, посочват от БАЗ и СЗБ. 

Те подчертават, че посещението на заведения е право на личен избор и че е много по-вероятно човек, който чувства здравен дискомфорт да отиде на работа, за да запази препитанието си, а не да посети заведение.

Отново обаче сме в ситуация, в която препитанието на нашите служители е поставено на карта. А в цялото публично говорене този факт удобно се пропуска. Затова остро осъждаме едноличните решения на отделни кметове за затваряне на заведения и намаляване на работното време, независимо че повечето колеги взимат нови и нови мерки, работят с минимален капацитет, персоналите носят маски, ползват се дезинфектанти, мери се температура. Търпят се огромни ограничения и загуби, за да се запазят работни места и да се спасят инвестиции, посочват председателите на БАЗ Ричард Алибегов и на СЗБ Емил Коларов.

Според тях затварянето на заведенията е дискриминация срещу младите хора, които работят в тях и представлява отнемане на конституционното им право на труд. Двете организации заявяват и готовност да защитават служителите си с всички позволени от закона средства, включително колективни искове, искове за дискриминация, искове за нанесени щети и пропуснати ползи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

2

tough

26.10 2020 в 18:18

Ахахаха, кръчмарите кръв с*рат, техната м@мица :D При тая пандемия правилата се променят, е французите си удължиха с 6 мес. извънредното положение, през това време всички закони са условни.

3000

1

LoneRanger

26.10 2020 в 17:01

Нали е ясно, че дискотеката си е дискотека, тук или в Германия или в Корея. Явно говорят за нашенската ситуация:

"От данните става ясно, че от началото на пандемията с COVID-19 има 2 (ДВЕ) огнища, при които са тествани 117 човека, като 49 от тях са положителни. По наша информация, въпросните 2 (ДВА) случая на персонал с положителни тестове са още от периода преди отварянето в късната пролет на годината при подготовката на заведенията за работа."

Но в Южна Корея хората отдавна са го доказали - дискотеките, също като всички събирания на хора на закрито, и даже повече, понеже консумацията на алкохол и води до безразсъдно поведение, а физическата активност спомагат за изхвърляне на частици с вируса, са фактор за по-бързото разпространение на вируса.

Корейският опит:
https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/10/20-2573_article
 
X

Да помогнем на украинските деца!