Зърнарите поставят протеста си на пауза до подписване на меморандум с правителството

OFFNews 20 септември 2023 в 08:30 1630 3

Тежката техника на протестиращите в Долни Богров.

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Тежката техника на протестиращите в Долни Богров.

Зърнарите поставят протеста си "на пауза" до подписването на меморандум с правителството - съобщи късно снощи инициативният им комитет в писмо до медиите.

"Инициативният комитет на общонационалния земеделски протест взе решение протестиращите да останат в протестна готовност с машини и хора на паркинга на Долни Богров до подписването на меморандум с властта за договорените параметри на 19.09.23 г.

В случай, че не бъде разписан меморандум с властта на 20.09.23 г., протестиращите ще излязат отново на ефективни протестни действия в центъра на София", се казва в съобщението.

Решението е взето, след като снощи премиерът Николай Денков се огъна под натиска на зърнарите заради вдигането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна и обяви, че скоро такъв няма да има.

"По отношение на слънчогледа ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тя ще бъде разрешена, когато уточним колко е голяма. В близкия период няма да позволим внос от Украйна" - каза Денков.

Виждаме кражбите от асфалт и бетон, но си затваряме очите за ''зърнарите''

Ако инициативният комитет на земеделския протест подпише споразумение с правителството, че всички искания на фермерите са удовлетворени, протестът ще бъде прекратен. Земеделците се събират в 10 ч в Долни Богров, за да изчакат подписването на меморандума.

Конфликта разпалиха думите на премиера "аз с терористи не преговарям", след които с тракторите си те блокираха редица пътища в България. Впоследствие той заяви, че е готов да се извини, но не и на милиардерите с майбаси с крупни субсидии от държавата:

"Ако някой от тях се е засегнал от тези думи, аз съм готов да се извиня. Но има други, на които не виждам за какво да се извинявам – тези, които получават "лъвския пай" от многомилиардните помощи, дадени през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. Голяма част от тях са в сърцето и организацията на този протест", коментира Николай Денков.

Очаква се днес правителството да отпусне 63 милиона лева помощи за земеделските стопани поради загубите в резултат на войната в Украйна и разрешения от страната ни внос на украинско зърно. Преди седмици кабинетът отпусна 150 милиона, а днес ще се вземе решението и за остатъка от определените средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

20.09 2023 в 09:58

М@йката, м@йката на всички зърнари!

723

2

user4eto

20.09 2023 в 09:54

Трябва и на тях да се поставят няколко условия.
Като например, пълна ревизия на всички похарчени евросубсидии за 10 години назад.
И тотален контрол върху отпусканите средства занапред.
Данъчна ревизия и малко малко по-сериозна работа от страна на НАП.
Те да видите тогава, как тази поляна пълна със скъпи трактори, ще се изпразни за секунди.

2550

1

alfakentavur

20.09 2023 в 08:52

Айде да ми дойдат в Центъра на София!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки