Вигенин: България ще направи всичко по силите си за „Южен поток“

OFFNews 23 април 2014 в 11:39 2180 8

България ще направи каквото зависи от нея, за да бъде реализиран проектът "Южен поток". Това заяви в интервю за ИТАР-ТАСС външният министър Кристиан Вигенин. По думите му, по този въпрос в България има единомислие не само във властта, но и между опозиция и управляващи.

"Независимо от нашето желание да помогнем да Украйна да се стабилизира, виждаме, че ситуацията там в достатъчно дългосрочна перспектива едва ли ще бъде спокойна. България и цяла редица други държави членки на ЕС не бива да бъдат заложници на тази нестабилност - политическа, икономическа, финансова. Затова ние на първо място поставяме интересите на европейските граждани, в това число и българските, и ще направим всичко, което зависи от нас, "Южен поток" да бъде реализиран”, каза Вигенин.

Вярно е, че голям проблем за България и някои други страни членки на ЕС се явява фактът, че почти 100 процента от газа, който използваме, идва от Русия, затова за нас е важно да осигурим и други източници на доставка на газ. "Южен поток" обаче има друго предимство - той не сменя източника на доставката, но осигурява алтернативно трасе", посочи министърът.

"Затова, ако говорим за енергийна сигурност, за нас е важно, че руски газ ще постъпва за България извън зависимостта от транзитни страни. От тази гледна точка ценността на проекта за България е много голяма и затова ще направим всичко по силите си той да се реализира", добави Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови