ВяЕЦ Свети Никола генерира 7% повече ток за деветмесечието

През септември тази година най-големият вятърен парк в България бележи ръст в производството на зелена електроенергия с 13% спрямо август

OFFNews 04 октомври 2022 в 14:21 725 0

вятър
ВяЕЦ Свети Никола.

Повишение на произведената зелена енергия през първите 9 месеца на годината спрямо същия период на 2021 г. отчита ВяЕЦ „Свети Никола“.

Най-големият вятърен парк в страната бележи ръст на генерацията си със 7%. За периода от януари до края на септември 2022 г. турбините на ВяЕЦ „Свети Никола“ осигуриха на българските потребители 270 115 МВтч. чиста електроенергия.

Само през месец септември вятърният парк генерира 23 495 МВтч. електроенергия, което е повишение с близо 13% спрямо произведената през месец август вятърна електроенергия.

ВяЕЦ „Свети Никола“ е собственост на AES България. Инвестицията в проекта възлиза на 540 млн. лева, осигурени като капитал от корпорация AES и кредит от няколко банки. В края на 2021 г. AES България осигури 64 милиона евро кредитна линия от ЕБВР и две търговски банки. Пакетът включва рефинансиране на оставащата експозиция по предишен заем и нов ангажимент от 16 милиона евро. Вятърният парк има 52 турбини с обща инсталирана мощност 156 МВт. и осигурява над 20% от общо инсталираните ветрови мощности в България, с което допринася за изпълнението на ангажиментите на страната ни пред ЕС за дял на ВЕИ в общия енергиен микс. Вятърният парк „Свети Никола“ е важна стъпка по пътя на България за постигане на по-чисто енергийно бъдеще и увеличаване капацитета на страната в производството на възобновяема енергия.

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови