ВяЕЦ Св. Никола произведе с 23% повече ток за първите 9 месеца на годината

Най-големият вятърен парк в България за 10 години работа спести на България близо 2,6 млн. тона въглеродни емисии

OFFNews 13 октомври 2020 в 14:45 2165 0

Ветроенергийният парк „Свети Никола“ произведе 254 384 МВтч. електроенергия за периода от януари до септември 2020 г. Това е с 23% повече спрямо същия период на 2019 г., показва анализ на производствените резултати на най-голямата вятърна електроцентрала в България.

Тази година ВяЕЦ „Свети Никола“ отбелязва 10 години от началото на своята търговска експлоатация. За този период ветроенергийният парк произведе за българските потребители 3,2 млн. МВтч. чиста и надеждна електроенергия. В същото време благодарение на работата на ВяЕЦ „Свети Никола“ на страната ни бяха спестени близо 2,6 млн. тона въглеродни емисии.

Припомняме, че благодарение на своите 52 ветрогенератора с обща инсталирана мощност 156 МВтч. ВяЕЦ „Свети Никола“ подпомага България в изпълнението на поетите пред ЕС ангажименти за 16% ВЕИ в енергийния сектор. Турбините на ВяЕЦ „Свети Никола“ произвеждат 20% от електроенергията от вятър в страната. Общата инвестиция в проекта за ВяЕЦ „Свети Никола“ е 540 млн. лева, осигурени като капитал от корпорация AES и кредити от ЕБВР и МФК към Световната Банка.

ВяЕЦ „Св. Никола“ е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост. Системата обединява както информация от няколко радарни системи, така и прекия мониторинг на специалисти орнитолози на място, които ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини. Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при наличие на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, за да пропусне пернатите.

AES присъства от 2001 г. в България и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. AES България е собственик на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на AES Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews