Удължиха с 10 години концесията на находище ''Говедарника''

OFFNews 20 януари 2021 в 14:41 2003 0

Снимка Министерски съвет

С 10 години ще бъде продължена концесията за добив на оловно-цинкови руди от находище "Говедарника" ("Дружба"), реши правителството днес.

Министерският съвет е приел искането за това от концесионера "Лъки Инвест" АД. От дружеството мотивират искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети.

Променя се също обхватът и размерът на дължимата от концесионера банкова гаранция. Тя ще обезпечава изпълнението на всички договорни задължения и условия за осъществяване на концесията.

До момента концесионерът е предоставял банкова гаранция в съответствие със старите правила, валидни към датата на подписване на договора.

Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните правомощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при неизпълнение на договорни задължения. Концесионният договор за находище "Говедарника" ("Дружба") е сключен през 2000 година.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов написа във Фейсбук, че "в рудника работят 90 души и тяхното препитание е осигурено", както и че се действа "максимално бързо в полза на хората". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови