Турция отказа да възстанови транзита на санкционни стоки за Русия, пълна забрана за товари от САЩ и Канада

OFFNews 21 март 2023 в 12:19 6100 1

Снимка Evrim Haber

Според "Комерсант", Турция негласно е откликнала на исканията на ЕС за забрана на транспорта на стоки с двойно предназначение като транзит през Русия.

Турция отказа да възобнови напълно транзита на санкционни стоки за Русия и доставките за Руската федерация се осъществяват с редица ограничения, съобщи във вторник „Комерсант“, позовавайки се на спедитори. Спедицията е спряла напълно за товари от САЩ и Канада, както и за определени категории стоки, независимо от страната на произход, допълва изданието.

На 20 март руските компании са успели да организират транзитни превози по въздух и през терминалите за товарни автомобилни превози, но само за стоки, произведени в ЕС , каза Георги Властопуло, генерален директор на Optimalog. Оформянето на американски пратки с крайна точка Русия.

Ройтерс, позовавайки се на ръководителя на Истанбулската асоциация на износителите на черни и цветни метали Четин Тейделиоглу, съобщи, че Турция е разпространила сред местните компании списък със санкционните стоки, които не могат да бъдат доставяни в Русия от 1 март, независимо на страната на произход.

Както отбелязва "Комерсант", това решение показва готовността на турските власти да отговорят на исканията на ЕС и да ограничат транзита на стоки с двойна употреба. На 25 февруари Европейският съюз публикува десетия пакет от санкции, който включва забрана за транзита на стоки и технологии с двойна употреба през територията на Русия. По този начин блокът възнамерява да спре схемата за непряк реекспорт, която позволява подобни стоки да бъдат внасяни в Руската федерация чрез прекъсване на транзита. В такива случаи стоките първоначално се закупуват от не-руски компании, но в процеса на транзит се "установяват" на територията на страната.

Независимо от това, че Турция не е вземала решени е за блокиране на стоки с двойна употреба, Анкара негласно вече е предприела свои собствени стъпки в тази посока. От 20 март турските летища отказат да приемат за обработка за транспорт към Русия на стоки от групи 84 и 85 („Ядрени реактори, котли, оборудване и механични устройства“, „Електрически машини и оборудване“).

На 9 март Турция без предупреждение спря транзита на санкционни стоки, отиващи за Русия чрез паралелен внос и митническата система започна да блокира освобождаването на подобни товари. На 13 март транзитът на стоки беше възобновен, но, както става ясно, не за всички товари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

21.03 2023 в 14:06

Доживяхме!
Комшиите след повече от година гадна кървава война се сетиха, че трябва да приложат санкциите, наложени на агресора от западните им партньори...
А Български пощи едва сега научиха, че има кървав конфликт, нещастници!