Томислав Дончев: И да има нови ограничителни мерки, те ще са локални

До момента България не е получила евросредства във връзка с пандемията

OFFNews 12 юни 2020 в 10:31 2524 0

Томислав Дончев

И да има нови ограничително мерки, те по-скоро ще са локализирани в местата с огнища на коронавируса, коментира вицепремиерът Томислав Дончев относно нарасналия брой положителни случаи от последните дни.

Надявам се да спрем дотук с намаляването на ДДС-то по сектори, защото няма икономически сектор, който да не се смята за специален. Не можем да изключим, че тази мярка за избраните вече сектори ще остане постоянна, каза Дончев.

Според него редуцирането на ДДС ставката никога не води до намаляване на цената, а до оздравяване на самия бизнес. Според него ресторантьорите са били честни и не са обещавали намаляване на цените, а изсветляване на сектора.

Мярката 60 на 40 ще бъде удължена до септември. Тя дава ефект, затова не е изключено да работи и след това, посочи Дончев. Според него, ако не е била въведена мярката, безработицата вероятно би била двойно по-висока.

До момента в България не са постъпили евросредства във връзка с пандемията от COVID-19. Дали ще постъпят, зависи от това дали ще бъде прието предложението на комисията в този или друг вид. Настоящото предложение е за 750 милиарда на европейско ниво. По отношение на България това означава 12,8 милиарда евро без националното съфинансиране допълнителен ресурс, от който малко над 9 милиарда евро безвъзмездно финансиране и малко над 3 милиарда евро достъп до кредитен ресурс. При добро стечение на обстоятелствата решение може да има в края на годината.

Днес следобед се очаква да бъдат обявени резултатите от сделката за ПИБ. Какво е купила и не е купила държавата, ще разберете тогава, отговори Дончев на въпрос защо с държавни пари се финансира тази сделка.

Пожелавам успех на всички. Това е честният начин - когато има избори, да се явиш. Изборите са март догодина. Така вицепремиерът коментира идеите за политически проекти на Васил Божков и Слави Трифонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови