Тихомълком ЧЕЗ намали срока за плащане на тока на 10 дни

OFFNews 15 март 2021 в 15:25 6239 0

Електроразпределителната компания ЧЕЗ е съкратила наполовина срока за плащане на сметките за ток. Той вече не е 20 дни, а само 10.

Така още от 11-ия ден след излизането на фактурата започват да се начисляват неустойки за забавяне.

Парадоксалното е, че ЧЕЗ е съкратила срока за плащане тихомълком от септември 2020 г., въпреки пандемията, пише в. "Сега".

ЧЕЗ не е уведомила предварително абонатите, заради което и много от тях все още не са забелязали новите срокове във фактурите си.

От енергото обясняват съкратения срок с това, че още от 2007 г. в одобрените от ДКЕВР Общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия определената продължителност на периода за плащане е 10 дни. Компанията обаче досега е прилагала във фактурите на абонати двойно по-дълъг срок - 20 дни

Причините за отпадането на бонуса отново са свързани с коронавируса. Преди пандемията дружеството е разполагало с достатъчен финансов ресурс да се разплаща всеки месец с оператора на електропреносната мрежа, други контрагенти и НАП, независимо, че е изчаквала 20 дни своите абонати да преведат парите за консумираната от тях енергия. В условията на пандемия и негативните финансови и икономически последици от нея, обаче то вече не можело да поеме тази тежест, посочват от "ЧЕЗ Електро България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови