Търси се и нов председател на НСИ

OFFNews Последна промяна на 18 април 2022 в 15:17 1040 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Със заповед на вицепремиера Калина Константинова Националният статистически институт обяви процедура за публично изслушване на кандидати за председател. Причината е изтичането на седемгодишния мандат на настоящия председател Сергей Цветарски. Срокът за кандидатстване е 16 май.

Кандидатите трябва да имат висше образование с минимална степен "магистър", да са с доказан професионален опит в областта на статистиката, да са български граждани и да не са осъждани. Те трябва да владеят добре писмено и говоримо английски език, както и да притежават знания и умения за обработване на информация, създаване на съдържание, дигитална комуникация и информационна сигурност.

В срок до 16 май кандидатите за председател на НСИ трябва да представят концепция за развитие на дейността на институцията, както и необходимите лични документи - автобиография, копия от диплома и документи, удостоверяващи професионален опит.

Публичното изслушване ще бъде организирано от комисия, определена от вицепремиера по ефективно управление, която ще приеме и правила как да протече то. На него ще бъдат допуснати само експертите, отговарящи на изискванията. До десет дни след изслушването комисията ще представи доклад за резултатите от конкурса.

Обявление за процедурата за нов председател на НСИ ще бъде публикувано в поне два централни ежедневника и на интернет сайта на Министерския съвет. Процедурата ще бъде разгласена и чрез платформи за споделяне на свободни позиции.

Според Закона за статистиката НСИ осъществява независима статистическа дейност на държавата. Той е със статут на държавна агенция. Ръководи се от председател и трима зам.-председатели, които се определят с решение на Министерския съвет за срок от 7 години, но за не повече от два мандата. Те се назначават от преимера. Мандатът на настоящото ръководство на НСИ изтече през миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови