Росатом и EDF подписаха Меморандум за разбирателство в сферата на научните изследвания

OFFNews Последна промяна на 28 юни 2018 в 16:35 1430 0

Руската корпорация „Росатом“ и френският концерн EDF подписаха Меморандум за разбирателство в сферата на научно-изследователските и развойни дейности. Церемонията се състоя по време на Световното ядрено изложение в Париж (WNE).

От руска страна документът бе подписан от генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, а от френска - от генералния директор на EDF Жан-Бернар Леви.

Целта на Меморандума е развитие на научно-техническо взаимодействие между предприятията на руския и френския атомни отрасли. Предвижда се реализирането на съвместни проекти за разработване на иновационни продукти и решения, насочени към повишаване на конкурентоспособността и нивото на безопасност на АЕЦ, както и по-нататъшното им предлагане на световните пазари.

Направленията на потенциалното сътрудничество включват разработване на адитивни технологии, съхранение на енергия, цифровизация и моделиране, както и съвместни проекти за експлоатация на реактори на бързи неутрони.

„Ние отдавна успешно си сътрудничим с Франция в научно-изследователската сфера. И днес направихме още една важна крачка по пътя към развитие на научно-техническия потенциал на нашите страни. Това ще позволи прогреса не само на нашите компании, но и на цялата атомна индустрия“, отбеляза Алексей Лихачов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови