Правят Океанариум за 110 милиона в Бургас

Инвеститорите планират и център за лечение на делфини

OFFNews - Бургас 12 юни 2018 в 14:46 20735 0

Проектът за "Парк Океанариум"

Идеята за грандиозен Океанариум в Бургас отново бе размразена, след като основният инвеститор преди години, руската компания НПО Мостовик, се срина финансово. Още през 2013 г. бе подписан и концесионен договор с Община Бургас, но до реални строителни дейности не се стигна. Руската компания изпадна в тежко положение след наложените санкции към руски банки, в това число „Газпромбанк“, които бяха осигурили 50 милиона евро финансов ресурс за инвестицията. Отделно, строежът на 17 обекта за Олимпиадата в Сочи не е бил разплатен към тях.

„Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ е концесионер на бъдещия атракцион от 2013 г. Днес „Мостовик“ не са вече част от проекта, нямат нищо общо и с компанията, а зад нея стоят сериозни инвеститори, посочи Даниел Братанов, председател на съвета на директорите на „Уотър Атракшънс". Той представи насоките на проекта на комисията по туризъм към местния общински съвет, защото компанията иска удължаване на концесията до 2024 г.

В бъдещата инвестиция са изявили желание да се включат „Хоризонт – Иванов“ – участник в строителството на „Океанариум“ Владивосток, на Арена Армеец, летище „София“, Арена Бургас, Летния театър в Бургас и др. Другият участник е международната фирма „Полин Уотърпаркс“, която е в Топ 3 на фирмите, изграждащи подобни атракциони.

Самият проект за Океанариума е актуализиран и преработен, поясни Братанов. Предвиждат се четири подобекта от него – открит аквапарк; Делфинариум, Океанариум и развлекателно – познавателен комплекс; открит етажен паркинг за 1000 автомобила и закрит воднооздравителен комплекс с леглова база. Последният включва покрит аквапарк, покрити и открити басейни, лечебно–възстановителен център, фитнес и други подобни.

Цялата инвестиция ще е размер на над 110 милиона лв. до 2024 г. Очакванията са „Парк Океанариум“ да удължи активния сезон в Бургас, да създаде целогодишно около 350 работни места. Капацитетът на всички съоръжения в комплекса е за около 4500-6000 посетители на ден. Предвижда се поетапно строителство и разкриване на обектите. Идеята е Океанариумът да започне да се реализира още през тази есен, подготвят се писма към екоинспекцията и идеен проект, каза Даниел Братанов и добави, че се предвижда и изграждането на център за лечение на делфини:

Предвиждаме изграждането на басейн, в който да лекуваме и съответно, при успех, да пускаме обратно да живеят животните“, поясни Братанов.

Комисията по туризъм гласува да бъде удължен срокът за концесия, крайното решение ще вземе общинският съвет в края на месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови