Депутатите дадоха зелена светлина за АЕЦ Белене

OFFNews 07 юни 2018 в 12:36 6858 1

Депутатите приеха решение, даващо възможност за рестарт на проекта за АЕЦ "Белене", за който ще се търси инвеститор. Против гласува единствено парламентарната група на ДПС.

За размразяването на строителството на централата бяха предложени две проекторешения - едно на управляващото мнозинство и едно на социалистите. Те почти изцяло се припокриват. Мнозинството в парламента обаче прие проекта на ГЕРБ и "Обединените патриоти" и отхвърли този на БСП.

С днешното си решение депутатите "препоръчаха" на Министерския съвет да отмени решението си от 2012 година, с което беше наложен мораториум над строежа на втора атомна електроцентрала. Така кабинетът може да отмени решението когато и ако реши. Това беше и разликата между проектите на ГЕРБ и на БСП. Социалистите искаха Народното събрание още днес да отмени мораториума.

"Днес нищо не рестартираме, просто даваме мандат следващите пет месеца за проучване какъв би бил инвеститорският интерес", каза по време на дебата депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

"Поканихме премиера Бойко Борисов с ясната цел не да дойде тук, за да го унижим, а да разясни на народните представители какво се случи в Москва, какви договорености има, или - ако няма никакви договорености. Премиера го няма, затова за мен този дебат е подвеждане на Народното събрание. Няма воля, това е игра, колеги", коментира депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

До 31 октомври тази година министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще трябва да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта. Освен това тя ще трябва периодично да информира депутатите за предприетите действия и конкретните резултати от водените преговори.

Парламентът възложи на министъра да търси възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" "съвместно със стратегически инвеститор и на пазарен принцип" и това трябва да стане без държавни гаранции, без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гаранция на инвестицията. В проекта на социалистите няма поставени такива условия.

По време на дебатите "Обединените патриоти" обвиниха ДПС, че са против предложенията, защото защитават турски национални интереси. А от партията на Карадайъ отговориха, че защитават само българските.

"Това решение изразява недоверие към министъра на енергетиката. Така се връзват се ръцете на кабинета в преговорния процес. Преговорите няма да ги водя аз или Таско Ерменков, а правителството. На него ли нямате доверие? Поставяте пред невъзможност проектът да бъде реализиран. Да не се отмени решението на парламента от 2012 година е лицемерие", каза социалистът Жельо Бойчев.

От ГЕРБ отговориха на обвиненията, като подчертаха, че проектът за решението е бил написан на базата на доклад на енергийния министър.

"Не е въпрос на недоверие към правителството. Тези решения остават за бъдещето, от тях ще се ръководят и следващите правителства. Така даваме сигурност на бъдещите инвеститори, че Народното събрание подкрепя изграждането на проекта", коментира депутатът от "Обедините патриоти" Искрен Веселинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови