Росатом получи сертификат за стратегически инвеститор в Турция

OFFNews 03 април 2018 в 10:31 7045 0

Проектната компания АО „АККУЮ НУКЛЕАР“ (дъщерна на АО „Русатом Eнерго Интернешънъл“ – АО „РЕИН“), която реализира в Турция проекта за изграждане на АЕЦ „Аккую“, получи пълноценен статут на стратегически инвеститор.

Обновеният сертификат за стратегическа инвестиция е издаден на АККУЮ НУКЛЕАР след заявка, подадена в турското министерство на икономиката. Сертификатът е издаден на основание на встъпилия в сила на 27 март 2018 г. закон „За внасяне на изменения в закона за данъчно облагане, някои закони и постановления, имащи статут на закон“, одобрен по-рано от турския Меджлис.

Получаването на сертификата има важно значение за икономиката на проекта. В частност се предвижда намаляване или освобождаване от данъци (включително данък печалба и ДДС) и освобождаване от митнически данъци и такси.

„Получаването на преференциален статут на АО „АККУЮ НУКЛЕАР“ ще повлияе положително на общата икономическа ефективност на проекта, което от своя страна ще помогне за увеличаване на привлекателността на компанията за турските и международни инвеститори“, отбеляза генералният директор на АО „РЕИН“ Анастасия Зотеева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови