Повече пари за саниране на жилищни и обществени сгради в 28 малки общини

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2020 в 10:55 2035 0

Снимка Pixabay

Допълнителни над 26,3 млн. лв. се отпускат по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и обществени сгради в 28 малки общински центрове в страната, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Така ресурсът за саниране нараства до малко над 45 млн. лева.

Те са бенефициенти по програмата по мярката „Енергийна ефективност в периферните райони“. Общините, които могат да кандидатстват, са: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг.

Ще се финансират мерки за: повишаване на енергийна ефективност на сградите, като целта е да се постигне 60% спестяване на енергия; намаляване на разходите за отопление; обновяване фасадите на сградите и повишаване на срока на тяхната експлоатация и др.

В края на миналата година бе взето решение да се премахне и ограничението за финансиране само на сгради с до 35 самостоятелни обекта и така се разширява обхватът на допустимите за саниране жилищни блокове в 28-те общински центъра.

Освен увеличаване на ресурса, се осигуряват повече възможности на малките 28 общини и на жителите им за кандидатстване за енергийна ефективност на жилищата им на като алтернативен механизъм извън Националната програма за енергийна ефективност.

Срокът за кандидатстване е 27 март 2020 г.

Средствата се отпускат след депозирано искане за изменение на програмата от Европейската комисия и решения на Комитета за наблюдение за релокиране на ресурс от Приоритетна ос 1 към Приоритетна ос 2 на ОПРР 2014-2020 г. Изменените Насоки за кандидатстване по процедура BG16RFOP001-2.003 „Енергийна ефективност в периферните райони-3“ са публикуван на интернет страницата на ОПРР, както и в ИСУН 2020.

До момента са реализирани над 200 проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови