Подготвя се продажбата на „БДЖ-Товарни превози“

OFFNews 24 януари 2012 в 14:35 1702 0

Снимка:Сергей Антонов
Снимка:Сергей Антонов

Агенцията за приватизация вече е получила всички необходими документи за раздържавяването и продажбата на „БДЖ- Товарни превози“, съобщиха от Министерство на транспорта.

Заложени са високи критерии за кандидатите, желаещи да закупят дружеството, а процедура ще е прозрачна, с равен достъп на всички, които отговарят на изискванията, пише „Капитал“.

Стратегическите кандидат-купувачи трябва да имат поне 500 млн. евро оборот за всяка една от последните три години, а за финансовите – 25 млн. евро собствен капитал и да са управлявали активи за минимум 1 млрд. евро, отново за всяка от последните 3 години, пише „Труд“.

 "Изискванията са заложени умишлено високи, за да не кандидатстват случайни компании. Искаме те да са сериозни и да могат да инвестират в "Товарни превози", каза Георги Андреев, говорител на министерството. Андреев заяви, че няма никаква пречка в приватизацията да участват и консорциуми, в които няколко сдружени компании могат да покрият условията. Адвокатско дружество „Камбуров и съдружници“ ще направи анализ на "Товарни превози". Активите на „БДЖ Товарни- превози“ са оценени на около 300 млн.лева. От АПСК се надяват приватизацията да приключи до средата на годината и да се постигне добра цена. Интерес към покупка на "Товарни превози" има Цветан Василев, акционер в Корпоративна търговска банка, пише вестник „Труд“. Досега обаче никаква официална информация за такъв интерес не е излизала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови