Павлова: Ако не решим проблема с "ябълката на раздора", може да загубим европари

OFFNews 30 август 2016 в 13:50 7513 2

Снимка МРРБ

Строителният министър Лиляна Павлова обяви, че се надява предсрочно да бъде завършен участъка от магистрала "Струма" между Сандански и Кресна. На първата копка на 24-километровото трасе тя си пожела рязането на лентичката да е още в края на 2018 г.

"Всеки един новоизграден участък спасява човешки животи", каза Павлова на церемонията.

Тя посочи, че изграждането на магистрала „Струма“ е приоритет на правителството, тъй като това е най-натовареният европейски транспортен коридор на територията на страната и за съжаление - пътят с най-много загинали при инциденти хора.

В момента недостроената част от аутобана е само 60 км, но основната част от тях са в проблемното Кресненско дефиле. 

Според министър Павлова скоро ще започне и изграждането на участъка от магистралата между Благоевград и Крупник. Тя очаквала отчужденията на имоти да бъдат завършени успешно и безпроблемно, за да стартира строителството.

"По този начин ще започнем строителството на последния участък от магистралата и от двете страни като остава само „ябълката на раздора“ – отсечката през Кресненското дефиле".

Според нея било изключително важно институциите, неправителствените организации и местната власт да положат общи усилия и да намерят най-добрия компромис за изграждането на отсечката.

"Да опазим природата, но и живота на пътуващите", каза Павлова.

В същото време регионалният министър предупреди, че ако до 2017 не стартира строителството й рискуваме да оставим този най-тежък участък от магистралата недовършен и да изгубим европейското финансиране.

Според Павлова най-добрият вариант е да се използва съществуващият път еднопосочно, а в обратната посока пътят да минава извън дефилето, през Стара кресна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

1

66

30.08 2016 в 14:21

Добре се е опекло дебелото...
Дали се е опекло на Черно море,
където с фекален бульон
подхранват планктона?