Още 15 години ще добиват нефт и газ от находище Долни Луковит

OFFNews Последна промяна на 22 април 2020 в 13:07 1966 0

С 15 години ще бъде удължен концесионният договор за находище „Долни Луковит", разположено на територията на община Искър, област Плевен. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, приемайки исканата от концесионера - „Проучване и добив на нефт и газ" АД, гр. София, промяна.

От дружеството мотивират искането си с наличието на оставащи запаси от суров нефт и природен газ в находището, които биха останали неиззети. Концесионният договор за находище „Долни Луковит" е сключен през 2003 г. за срок от 18 години.

С друго свое решение от днес правителството прекрати по взаимно съгласие концесионния договор за добив на мергели от находище „Трапище". То е по искане на фирмата концесионер.

Дружеството е изпълнило определените от Министерството на енергетиката условия, при които концесионният договор може да се прекрати по взаимно съгласие на страните - предал е окончателен доклад за находището в Националния геоложки фонд, извършил е рекултивация на засегнатите от концесията терени и е предоставил в Министерството на енергетиката протокол за приемане на извършената рекултивация, одобрен от кмета на община Лозница.

Находище „Трапище" се намира на територията на община Лозница, област Разград. Концесионният договор за него е сключен на 11 ноември 2005 г. между община Лозница и „Комфорт" ООД, гр. Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови